• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preporuka državljanima BiH da napuste Egipat

Ministarstvo inostranih poslova BiH preporučuje državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Egiptu da razmotre mogućnost napuštanja Egipta.

 Preporuka državljanima BiH da napuste Egipat Izvor: MONDO

Iz MIP-a BiH saopšteno je da Operativni tim Ministarstva konstantno prati situaciju u Egiptu i preduzima neophodne korake s ciljem zaštite državljana BiH i organizovanja njihove eventualne evakuacije iz Egipta.

U saopštenju se podsjeća da je Ambasada BiH u Kairu juče uputila dopis MIP-u BiH o pitanju trenutne situacije u Egiptu, te razmatranju pitanja evakuacije državljana BiH koji se trenutno nalaze u toj nemirima zahvaćenoj zemlji.

MIP BiH odmah je dopis dostavio Predsjedništvu BiH, te predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću i njegovim zamjenicima Sadiku Ahmetoviću i Draganu Vrankiću.

MIP je u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama u BiH i Ambasadom BiH u Kairu, koja je u kontaktu sa državljanima BiH koji se nalaze u ovoj zemlji, kao i sa ambasadama drugih zemalja u glavnom egipatskom gradu s ciljem razmjene informacija i koordinacije eventualnih zajedničkih aktivnosti.

U saopštenju se preporučuje da je potrebno da se građani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju uvedenog policijskog časa u Kairu, Aleksandriji i Suecu, te ostanu u zatvorenom prostoru tokom njegovog trajanja.

"U slučaju demonstracija, državljani BiH u Egiptu treba da ostanu u svojim stanovima ili hotelima dok se situacija ne stabilizuje. Pozivaju se građani BiH da izbjegavaju sve demonstracije, a ukoliko se nađu neočekivano u blizini demonstracija, trebalo bi da što prije napuste to područje", ističe se u saopštenju.

Državljani BiH u Egiptu kojima je potrebna pomoć mogu je zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Kairu na brojeve telefona 00 202 374 99 191 ili 00 202 374 99 192.

Članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Egiptu, mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Kairu, na navedene brojeve, ili novouspostavljenu info-liniju u MIP-u BiH u Sarajevu na broj telefona (033) 281 310.

U saopštenju se podsjeća da je MIP BiH ranije uputio preporuku da građani BiH izbjegavaju putovanje u Egipat zbog trenutnih političkih i društvenih nemira.

U sukobima demonstranata, policije i vojske poginulo je više od 100 ljudi, a među njima i radnik Ambasade Azerbejdžana. Prema posljednjim podacima, više od 4 000 lica je povrijeđeno, a bilo je najmanje 60 silovanja u antivladinim protestima koji šesti dan potresaju Egipat.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE