• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preporuka državljanima BiH da napuste Egipat

Ministarstvo inostranih poslova BiH preporučuje državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Egiptu da razmotre mogućnost napuštanja Egipta.

 Preporuka državljanima BiH da napuste Egipat Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj je u direktnom kontaktu sa ministrom inostranih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, obezbijedio da se građanima BiH koji žele da napuste Egipat, rezervišu mjesta na letovima "Turkiš erlajnsa".

Alkalaj je uputio instrukciju Ambasadi BiH u Kairu da, u kontaktu sa Ambasadom Turske u Kairu, organizuje evakuaciju prvih građana BiH koji su zainteresovani da napuste Egipat.

Svi građani BiH koji žele da napuste Egipat mogu da kontaktiraju Ambasadu BiH u Kairu na brojeve telefona: 00 202 374 99 191 ili 00 202 374 99 192.

Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH saopštilo je da i dalje prati razvoj situacije u Egiptu i u stalnom je kontaktu sa Ambasadom BiH u Kairu, koja je u kontaktu sa državljanima BiH.

Članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Egiptu mogu kontaktirati Ambasadu BiH u Kairu, na navedene brojeve, ili novouspostavljenu info-liniju u MIP-u BiH u Sarajevu na broj telefona: (033) 281 310.

Iz MIP-a BiH je prethodno saopšteno je da Operativni tim Ministarstva konstantno prati situaciju u Egiptu i preduzima neophodne korake s ciljem zaštite državljana BiH i organizovanja njihove eventualne evakuacije iz Egipta.

U saopštenju se preporučuje da je potrebno da se građani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju uvedenog policijskog časa u Kairu, Aleksandriji i Suecu, te ostanu u zatvorenom prostoru tokom njegovog trajanja.

"U slučaju demonstracija, državljani BiH u Egiptu treba da ostanu u svojim stanovima ili hotelima dok se situacija ne stabilizuje. Pozivaju se građani BiH da izbjegavaju sve demonstracije, a ukoliko se nađu neočekivano u blizini demonstracija, trebalo bi da što prije napuste to područje", ističe se u saopštenju.

U sukobima demonstranata, policije i vojske poginulo je više od 100 ljudi, a među njima i radnik Ambasade Azerbejdžana. Prema posljednjim podacima, više od 4 000 lica je povrijeđeno, a bilo je najmanje 60 silovanja u antivladinim protestima koji šesti dan potresaju Egipat.

NEMA POVRIJEĐENIH GRAĐANA BiH

Ambasador BiH u Egiptu Slobodan Šoja informisao je ministra bezbjednosti BiH Sadika Ahmetovića da među povrijeđenima u demonstracijama u Egiptu nema građana BiH.

Šoja je rekao da se trenutno razgovara o načinu povratka jednog broja građana BiH koji žele da se vrate u svoju zemlju, saopštilo je Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Ahmetović je, po povratku iz Jordana, telefonom razgovarao sa ambasadorom BiH u Egiptu Slobodanom Šojom i interesovao se za bezbjednost građana BiH koji borave u ovoj zemlji.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE