• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH se zahvalila Hrvatskoj

Članovi Predsjedništva BiH zahvali su se za pomoć koju je BiH do sada imala od Hrvatske na putu ka EU

 BiH se zahvalila Hrvatskoj Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da današnja posjeta članova Predsjedništva BiH predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću doprinosi afirmaciji dosadašnjih dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje, ali i da je susret važan za cijeli region.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da izvršni organi vlasti dvije države pokažu na djelu kako je moguće rješavati otvorena pitanja i izrazio nadu da će Predsjedništvo BiH i predsjednik Hrvatske u budućnosti imati više uspjeha u rješavanju zajedničkih pitanja upravo zahvaljujući bilateralnim susretima - javljaju izvještači Srne iz Zagreba.

"Dvije zemlje konačno moraju riješiti pitanja kao što su imovina i granice, jer je to u interesu građana i naroda i u jednoj i u drugoj državi i odgovorna rukovodstva moraju pokazati da nešto mogu da riješe", rekao je Radmanović novinarima nakon sastanka sa Josipovićem.

On je naglasio da je jednako važno i pitanje dvojnog državljanstva, za koje će se, kako je rekao, organi vlasti potruditi da riješe što je moguće prije.

Ovaj susret je važan i za čitavu regiju. Nijedna od zemalja ovdje ne može biti sama, BiH posebno, i ona se ugleda na Republiku Hrvatsku na njenom putu ka EU - rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima današnji susret bio je prilika da se članovi Predsjedništva BiH zahvale za svu pomoć koju je BiH do sada imala od Hrvatske na putu ka EU i da dogovore i buduću saradnju o ovom pitanju.

"Važno pitanje čitavog regiona su, ne samo mir i stabilnost nego i borba protiv kriminala i korupcije. Teško jedna zemlja sama može da se izbori, ali zajednički možemo da pokažemo da smo jači nego to zlo savremenog svijeta", rekao je Radmanović.

Na pitanje novinara o ravnopravnosti Hrvata u BiH Radmanović je rekao da lično smatra da hrvatski narod u cjelini nije potpuno ravnopravan kao druga dva naroda u BiH i da je to pitanje koje treba rješavati.

"Mi unutar BiH moramo naći snage, i naći ćemo je, da obezbijedimo ravnopravnost svima, prije svega konstitutivnim narodima, ali i onim koji ne pridaju konstitutivnim narodima", rekao je Radmanović.

On je naglasio da u BiH nema krize vlasti nego samo sporosti u dogovaranju političkih stranaka.

Radmanović je rekao da je slučaj Tihomira Purde u domenu pravosuđa i da Predsjedništvo ne može i neće uticati na odluku o tome,

Govoreći o Rafineriji nafte u Brodu u kojoj je u petak izbio požar u kome jsu povrijeđena tri radnika, Radmanović je rekao da bi to pitanje trebalo biti vrlo brzo riješeno, zahvaljujući intervenciji izvršnih vlasti i BiH i Republike Srpske, te najavio da će dva resorna ministra sutra biti u Brodu kako bi ispitali cijeli slučaj.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je na pomoći i podršci koju Hrvatska pruža BiH u procesu evroatlanskih integracija, kao i na pomoći građanima BiH.

Komšić smatra da je pitanje velikog broja otpuštenih bh radnika bolje rješavati direktno sporazumom, nego sudskim procesima. On je istakao da se posjeta odvija u pozitivnoj atmosferi i da će vlastima značiti podsticaj u rješavanju brojnih pitanja koja su danas na sastanku istaknuta.

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović rekao je da cijeni izuzetnu hrabrost Josipovića da otvori procese integracija, istakavši da su prioriteti proces pomirenja, zajednički put prema EU, te obnova i oporavak infrastrukture, prema evropskim standardima.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da su odnosi Hrvatske i BiH na vrlo visokom nivou i da je riječ o prijateljskim zemljama koje su sposobne da sva otvorena pitanja rješavaju međusobnim dogovorom, javio je izvještač Srne.

Josipović je, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Zagrebu, rekao da je dogovoreno da dvije zemlje intenziviraju razgovore i da podrže Vladu Hrvatske i Savjet ministara BiH u svim naporima da budu riješena otvorena pitanja između dvije zemlje.

"Ova generacija političara nema pravo da to ostavi narednoj", rekao je Josipović, navodeći da bi u dogledno vrijeme mogla da budu riješena pitanja granice, međusobnih imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva, sporazum o slobodnom tranzitu, te Luke Ploče, Neuma i zajedničke infrastrutkure.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o privredi, dodajući da na viši nivo treba podići trgovinsku razmjenu, zajedničke nastupe na drugim tržištima, te pitanja međusobnog trgovanja i da u tom kontekstu treba riješiti i međunarodne ugovore između Hrvatske i BiH.

Josipović je dodao da je bilo riječi i o izbjeglicama i povratnicima i da je zajednički interes da ovo pitanje bude riješeno.

On je izrazio uvjerenost da današnji sagovornici imaju identičan "pogled na region" i naglasio da Hrvatsku i BiH vidi u ujedinjenoj Evropi.

"Povezuje nas zajednička evropska budućnost, sve perspektive koje imamo. Na putu ka EU Hrvatska će biti snažna podrška BiH, ne samo u onom što je već učinjeno zajedničkim naporima, nego i kroz pomoć hrvatskih stručnjaka koji su učestvovali u pregovorima", istakao je Josipović.

On je najavio da će, čim bude formiran Savjet ministara BiH, biti održan i sastanak međudržavnog vijeća.

Hrvatski predsjednik rekao je da je Hrvatska za to da u BiH što prije bude formirana vlast, ističući da je to unutrašnja svar BiH.

Josipović je rekao da stranke moraju same formirati vlast i da iz Zagreba nema nikakvih preferencija prema rješavanju ovog pitanja.

Govoreći o Rafineriji nafte u Brodu u kojoj je u petak izbio požar u kome su povrijeđena tri radnika, on je naveo da ima obećanje ruskih vlasnika da će ovo pitanje biti riješeno u ovoj godini.

Odgovarajući na pitanje o "slučaju Purda", Josipović je rekao da je to stvar pravosuđa BiH koje će odlučiti u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE