• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljuje i šećer!

Vrtoglavo divljanje cijena prehrambenih namirnica u BiH nastavljeno je naglim poskupljenjem šećera.

 Poskupljuje i šećer! Izvor: MONDO

Šećer je u maloprodaji donedavno koštao oko 1,50 KM, dok je sada za kilogram ovog proizvoda neophodno izdvojiti i više od dvije KM.

U Agenciji za statistiku BiH potvrđeno je da je kilogram šećera u januaru prošle godine koštao 1,35 KM, a čak i tada je, kako tvrde potrošači, bio preskup za kućni budžet kojim raspolažu. U udruženjima za zaštitu potrošača navode da je većina trgovačkih lanaca već istakla nove cjenovnike, dok će ostali to učiniti narednih dana, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

"I najstariji građani BiH teško da će se sjetiti da je za šećer nekada bilo potrebno izdvojiti više od dvije KM. Taj proizvod je krajem 2009. godine koštao 0,90 KM po kilogramu", rekao je sekretara Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH Mesud Lakota.

Direktor Udruženja građana DON Prijedor Murisa Marić ocijenila je da je šećer dostigao previsoku cijenu, te dodala da trgovci cijene više ne podižu jednom mjesečno, već gotovo svake sedmice.

Pomoćnik ombudsmana za zaštitu potrošača BiH Ljubica Čolović upozorila je da će zbog novih poskupljenja šećera i ostalih prehrambenih namirnica građani imati sve manje novca za podmirenje drugih osnovnih potreba.

Formiranje cijena u BiH je slobodno, tako da resorna ministarstva nisu mogla uticati na inhibiciju ovog poskupljenja. Ipak, u federalnom Ministarstvu trgovine trenutno analiziraju situaciju u vezi s poskupljenjem osnovnih životnih namirnica i vjerovatno će uskoro Vladi FBiH predložiti određene mjere koje bi trebalo da pomognu potrošačima.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS nismo mogli doći do informacije o eventualnim mjerama koje će preduzeti zbog naglih poskupljenja šećera i ostalih prehrambenih artikala.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE