• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić: Nema zlostavljanja migranata

Neistinite tvrdnje francuske nevladine organizacije "Migranti" da je Imigracioni centar BiH mjesto zlostavljanja migranata, izjavio Dragan Mektić.

 Mektić: Nema zlostavljanja migranata Izvor: MONDO

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić rekao je da su potpuno neistinite i netačne tvrdnje francuske nevladine organizacije "Migranti", u kojima se navodi da je Imigracioni centar BiH mjesto zločina i zlostavljanja migranata.

Navodeći da takve kvalifikacije nemaju veze sa stvarnošću, Mektić je istakao da razlozi za ove navode proizlaze iz činjenice da se francuska organizacija bori protiv migracione politike EU i uopšte držanja migranata u centrima ovakog tipa.

"Naš interes je da se što prije riješimo ilegalnih migranata, jer njihovo držanje u Centru košta. To nisu lica koja su učinila neko krivično djelo i koja su pod bilo kakvom sankcijom. Tvrdim da nema nikakvog fizičkog maltretiranja i zlostavljanja ili uskraćivanja hrane i medicinske zaštite, kao i da je svim migrantima omogućeno korištenje pravne pomoći", rekao je Mektić.

On je dodao da je osam lica smještenih u ovaj centar nedavno počelo štrajk glađu, tražeći brže rješavanje njihovog statusa, ali je napomenuo da se o svakom od njih svakodnevno vodila ljekarska briga.

Mektić je sinoć za BHT 1 istakao da se kućni red u Centru gotovo u potpunosti poštuje, da su se od osnivanja Centra 2008. godine desile samo dvije incidentne situacije, te da je za ugrožavanje drugih lica jedina mjera sankcije smještanje u izolaciju.

Beogradski portal ''E-novine'' prenio je podatke francuske nevladine organizacije "Migranti" u kojima se Imigracioni centar za ilegalne migrante u BiH predstavlja kao "balkanski Gvantanamo" i mjesto zločina u kojem trenutno 20 ljudi boravi u nehumanim i ponižavajućim uslovima, o čemu ćute i lokalne vlasti i EU.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE