• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proključala cijena vode

U BiH planiraju porast cijena vode, a to su među prvima uradili Banjaluka i Prijedor, čime je nastavljen finansijski udar na potrošače.

 Proključala cijena vode Izvor: MONDO

Izvršni direktor za ekonomske poslove prijedorskog "Vodovoda" Vukašin Šipka kaže da su oni oduku o poskupljenju donijeli početkom januara i stupila je na snagu 1. februara. "Dakle, sljedeći račun potrošači će dobiti uvećan za 15 odsto za domaćinstava i pet odsto za kanalizaciju, te budžetske potrošače i privredu", rekao je Šipka i dodao da sadašnja cijena vode za domaćinstva u Prijedoru iznosi 0,72 KM, a kanalizaciju 0,17 KM.

Voda bi trebala poskupjeti i u Bijeljini, jer je to obaveza po ugovoru koji je potpisala opština Bijeljina s preduzećem "Vodovod i kanalizacija", o vraćaju kredita od Evropske banke. Portparol Stojadin Knežević kaže da je trenutna cijena za domaćinstva 0,87 KM po metru kubnom, ali bi prema studiji ta cijena ove godine trebala biti povećana na jednu marku po metru kubnom vode.

Adnan Hodžić iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Kantona Sarajevo kaže da imaju stalne zahtjeve za poskupljenje, ali da ne znaju da li će do njega doći ove godine. "Ukupna cijena vode i kanalizacije s porezom iznosi 1,22 KM i nije mijenjana više od deset godina, kad je i ustanovljena", rekao je Hodžić.

U komercijalnom sektoru dobojskog "Vodovoda" kažu su da ne planiraju rast cijene vode, te naglašavaju da je posljednje poskupljenje bilo u junu 2009. godine. Cijena za domaćinstva u Doboju iznosi 0,54 KM, a za privredne subjekte 1,83 KM po kubnom metru isporučene vode - pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.

Emir Kovač, pomoćnik direktora "Vodovoda i kanalizacije" iz Zenica, kazao je da za sada ne planiraju poskupljenje vode i naveo da trenutna cijena za domaćinstva iznosi 0,40 KM, te za kanalizaciju 0,20 KM, dok su u tuzlanskom "Vodovodu" kazali da je cijena vode povišena prošle godine, te da iznosi 1,59 KM po metru kubnom, a u cijenu su uračunati svi porezi.

Posljednjom odlukom rukovodstvo banjalučkog preduzeća "Vodovod" odlučilo je da povisi cijenu vode i kanalizacije za domaćinstva za čak 38,8 odsto i ona sada iznosi 1,08 KM po metru kubnom, u odnosu na raniju cijenu od 0,8 KM. Kao razlog za poskupljenje u banjalučkom "Vodovodu" navode činjenicu da cijena nije mijenjana već četiri godine, a porasla je cijena energenata.

Komentarišući poskupljenje vode, Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, kazao je da se posljednja poskupljenja nadograđuju jedna na druga, pod raznim izgovorima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE