• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet oštećen za 50 miliona KM

Agencija za javne nabavke BiH je u posljednjih pet godina, oštetila državni budžet za namjanje 50 miliona maraka.

 Budžet oštećen za 50 miliona KM  Izvor: MONDO

Agencija za javne nabavke BiH je u posljednjih pet godina, koliko se na njenom čelu nalazi Đinita Fočo, oštetila državni budžet za namjanje 50 miliona maraka, navodi se u povjerljivom izvještaju Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.

Predsjednik Kancelarije za razmatranje žalbi Amir Pilav potvrdio je za "Pres" da je pregledom ugovora o javnim nabavkama ustanovio brojne nepravilnosti, pa čak i opasan kriminal, i da je već podneseno pet krivičnih prijava zbog nanošenja štete državi u iznosu većem od osam miliona KM.

"Ne mogu da kažem protiv koga su prijave podnesene, ali se zaista radi o kriminalu. Što je najgore, Agencija za javne nabavke je u proteklom periodu samovoljno eliminisala našu kancelariju iz svih procesa monitoringa javnih nabavki, čime su širom otvorili vrata korupciji", rekao je Pilav.

Izvješaj o nepravilnostima u radu Agencije za javne nabavke upućen je Savjetu ministara BiH. U njemu se navodi da je Agencija od početka 2006. do 3. avgusta 2010. omogućila ugovaranje nezakonitih poslova između ugovornih strana koji se mjere desetinama miliona maraka.

"Agencija je sasvim suprotno i pogrešno tumačila pojedine odredbe Zakona o javnim nabavkama koji je važio do usvajanja Zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama, a na osnovu toga su ugovorni organi nezakonito zaključivali ugovore o javnim nabavkama u vrijednosti više desetina miliona KM", navodi se u izvještaju.

Izvještaj je "dolio ulje na vatru" nakon nedavnog skandala kada je otkriveno da je Đinita Fočo u isto vrijeme obavljala funkcije direktora i pomoćnika direktora Agencije za javne nabavke, napominje "Pres" .


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE