• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska odbija vratiti imovinu Srpskoj

Hrvatska godinama odbija da RS i BiH vrati državnu i imovinu domaćih kompanija čija se vrijednost procjenjuje na stotine miliona evra.

 Hrvatska odbija vratiti imovinu Srpskoj Izvor: MONDO

Riječ je o imovini koja je Srpskoj i BiH pripala sukcesijom nekadašnje SFRJ, a osim deklarativne podrške hrvatskih zvaničnika da ovo pitanje treba da bude što pre riješeno, u praksi se, u stvari, ne čini ništa konkretno,pišu "Večernje novosti".

Oštećene firme i nadležne institucije u RS u BiH već godinama čekaju na međudržavni sporazum o imovini između Hrvatske i BiH.

Glavni pravobranilac RS Slobodan Radulj rekao je da ovo pitanje jedino može da bude riješeno međudržavnim sporazumom BiH i Hrvatske.

"Brojna preduzeća iz Srpske imaju imovinu u Hrvatskoj koja je tokom i poslije rata privatizovana, kako uz saglasnost hrvatske vlade, ali i bez nje. Riječ je o ozbiljnom i složenom problemu, koji treba hitno rješavati", naglasio je Radulj.

Prema njegovim riječima, rješavanje pitanja imovine je trenutno zamrznuto, sve dok ne bude potpisan sporazum.

"Kada je u pitanju imovina RS, uglavnom je riječ o odmaralištima, poslovnim i ugostiteljskim prostorima, a imovinu u Hrvatskoj imaju rudnici `Ljubija`, banjalučko preduzeće `Jelšingrad` i neke firme sa Pala i iz drugih gradova u RS", precizirao je Radulj.

Eksperti smatraju da interes aktuelne hrvatske Vlade nije rješavanje pitanja državne imovine, s obzirom na to da BiH u ovoj zemlji posjeduje vrijedne vile, hotelske komplekse, zemljište, ali i mnoge umjetnine, posebno na hrvatskom primorju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE