• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva miliona KM za nerad

Skoro dva miliona maraka u proteklih pola godine poreske obveznike u BiH koštao je nerad državnih parlamentaraca, piše "Blic".

 Dva miliona KM za nerad Izvor: MONDO

Predstavnički dom parlamenta BiH u posljednjih šest mjeseci održao je svega sjednicu i po, 30. septembra u starom sazivu i 30. novembra započeo konstitutivnu sjednicu novog saziva, koja ni do danas nije nastavljena. Za pola godine svaki državni parlamentarac je zaradio najmanje 30.000 KM, a da pri tome nije "ni prstom mrdnuo", navodi list.

"Poslanici iz prošlog saziva dva mjeseca prije izbora održali su samo jednu sjednicu, a njihov izgovor je bio da ne mogu raditi zbog predizborne kampanje. Novoizabrani kažu da nije do njih, da su položili svečanu zakletvu i stekli uslove da primaju platu i da sada čekaju lidere stranaka da se dogovore oko vlasti. Podsjećanja radi, od 111 planiranih zakona u 2010. usvojeno je tek 27, i to u izbornoj godini, kada su njihovi rezultati morali biti mnogo bolji kako bi vratili izgubljeno povjerenje građana", kaže Ivica Čavar, konsultant u Centru civilnih inicijativa zadužen za praćenje rada Parlamenta BiH.

U CCI-iju smatraju da bi prvi zadatak nove vlasti u BiH trebalo da bude zakonsko regulisanje rokova u kojima bi trebalo da se konstituiše vlast nakon izbora, kao i sankcije za njihovo kršenje.

Takođe, ocjenjuju da bi zakonski trebalo smanjiti iznos i rokove u kojima bi bivši poslanici dobijali naknadu nakon isteka mandata. Poslanici parlamenta BiH iz prethodnog saziva koji nisu ponovo osvojili poslanički mandat i pronašli novo zaposlenje, imaju pravo da narednih godinu dana primaju punu mjesečnu platu u prosjeku od 5.000 KM.

Mnogi poslanici, kako navodi "Blic", priznaju da nije pošteno dobijati platu, a ništa konkretno ne raditi, ali i vješto izbjegavaju odgovor da li su spremni da se odreknu bar dijela tako "zarađene" plate.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE