• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Purda dovijeka u pritvoru?

Državno tužilaštvo BiH zatražilo je od suda BiH da se hrvatskom veteranu Tihomiru Purdi, ponovo produži ekstradicioni pritvor.

 Purda dovijeka u pritvoru? Izvor: MONDO

Portparol Suda BiH Selma Hadžić objasnila je da je zahtjev za (ponovno) produženje obrazložen procjenom da će postupak odlučivanja o zahtjevu Srbije za Purdinim izručenjem potrajati i da ga neće biti moguće dovršiti do 14. februara, kada ističe privremeni 40-dnevni ekstradicioni pritvor koji je Purdi određen ranije.

Sud će vjerovatno do kraja ove nedjelje donijeti odluku o zahtjevu državnog tužilaštva, prenosi HRT.

Pred Sudom BiH 1. februara održana je rasprava na kojoj su državno tužilaštvo i odbrana Tihomira Purde iznijeli stavove o srpskom zahtjevu za njegovo izručenje.

Državno tužilaštvo je zaključilo da su ispunjeni formalno-pravni uslovi za Purdino izručenje Srbiji, dok je Purdin advokat Josip Muselimović ocijenio da je pravosuđe Srbije zahtjev za izručenje utemeljilo na protivzakonito pribavljenim dokazima.

Purdin advokat je zato zatražio od suda da Purdu pusti na slobodu, a zahtjev Srbije za izručenje odbaci.

Krivično vijeće suda BiH odlučivaće o mogućem izručenju Tihomira Purde pošto se o tome izjasni sudija pred kojim je u utorak i obavljeno saslušanje strana u postupku.

Zakonima BiH nije predviđen nikakav rok u kojem je potrebno donijeti takvu odluku, osim što je definisano kako se osoba čije se izručenje traži može držati u ekstradicijskom pritvoru do isteka roka od šest mjeseci.

Na odluku krivičnog vijeća suda BiH moći će se žaliti i odbrana i tužilaštvo, o čemu će onda odlučivati žalbeno vijeće suda BiH.

Bez obzira na sudsku odluku, konačnu riječ o tome hoće li Purda biti izručen Srbiji imaće ministar pravosuđa BiH, koji odluku suda može prihvatiti, ali i preinačiti.

(FoNet)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE