• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro baza podataka o zavisnicima

Ministar zdravlja RS Ranko Škrbić uručio je u Banjaluci računare i aplikativni softver za prikupljanje i obradu podataka o korisnicima droga.

 Uskoro baza podataka o zavisnicima Izvor: MONDO

Donacija je vrijedna od 80.000 KM namijenjena za 13 zdravstvenih ustanova.

Uspostavljanje baze podataka o korisnicima droga, koje bi trebala da bude završeno za šest do 12 mjeseci, prvi put na teritoriji RS postojaće uvid o stvarnom kretanju bolesti zavisnosti.

Škrbić je dodijelio računare direktorima bolnica, prihijatrijskih bolnica i domova zdravlja iz Modriče, Novog Grada, Zvornika, Šamca, Kotor Varoši, Foče, Pala, Ugljevika, Višegrada, Prijedora, Gradiške, Sokoca i Gacka.

"Oni koji se budu bavili ovom oblašću dužni su da u bazu podataka prijave svaki slučaj novootkrivenog ili posjetu korisnika droge koji je već poznat zdravstvenoj ustanovi. Ta baza je jedinstvena i integrisana, a njen centar i obrada nalazi se u Institutu za zaštitu zdravlja RS", pojasnio je Škrbić novinarima prije dodjele računara.

On je dodao da će ovaj jedinstveni sistem olakšati rad zdravstvenim radnicima.

Škrbić je napomenuo da je Ministarstvo još prošle godine nabavilo ovaj softver u okviru vladine Strategije nadzora nad drogama.

Predstavnik Instituta za zaštitu zdravlja RS Jelena Niškanović istakla je da će u bazu sve zdravstvene ustanove unositi podatke o osobama registrovanim kao zavisnici koji su se obratile na tretman i liječenje.

"Tako ćemo imati podatke o broju zavisnika i demografske karakteristike, što će nam dati mogućnost da radimo na razvoju preventivnih programa", pojasnila je Niškanovićeva.

Prema njenim riječima, trenutno se u bazi podataka nalazi 50 prijavljenih zavisnika, ali je to samo početak, te je rano govoriti o preciznim podacima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE