• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Neobilježeni" lijekovi u apotekama RS

U prijedorskim apotekama može se nabaviti lijek "eferalgan" za bebe čije deklarcije ne sadrže uputstvo na jezicima koji su u upotrebi u BiH.

 "Neobilježeni" lijekovi u apotekama RS Izvor: MONDO

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske (RS) je rečeno da je Zakonom o lijekovima BiH propisano da lijekovi koji su u prometu u BiH moraju biti označeni na vanjskom odnosno unutrašnjem pakovanju s osnovnim podacima o lijeku na jednom od jezika u službenoj upotrebi u BiH.

"Svako pakovanje lijeka koji je u prometu u BiH mora imati priloženo uputstvo za pacijenta, koje je napisana na jednom od jezika u službenoj upotrebi u BiH", rekao je glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić.


On je naveo da su Zakonom o apotekarskoj djelatnosti za izdavanje neobilježenog lijeka propisane kazne od 3.000 KM do 15.000 KM za pravno lice, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 500 KM do 1.500 KM za magistra farmacije i farmaceutskog tehničara.

"Ukoliko zdravstveni inspektor u kontroli u apoteci pronađe lijek bez prevedenog uputstva zabranjuje promet lijeka dok se ne obezbijedi adekvatno uputstvo", rekao je Miljić.


Predsjednica Udruženja građana "Don" Murisa Marić rekla je Srni da se, osim navedena dva zakona, nepostojanjem deklaracija na jezicima u službenoj upotrebi u BiH krši i Zakon o zaštiti potrošača u BiH.

"Član 22 ovog zakona propisuje da proizvodi namijenjeni potrošačima moraju imati deklaraciju u skladu sa zakonom, tehničkim i drugim propisima odnosno standardima, napisanu na jednom od jezika u službenoj upotrebi u BiH", navela je Marić i dodala da Član 23 ovog zakona propisuje šta sve deklaracija treba da sadrži.

"Novčanom kaznom u iznosu od 2.500 KM do 5.500 KM kazniće se dobavljač koji stavi u prodaju proizvod s deklaracijom koja ne sadrži propisane podatke, a ako je dobavljač pravno lice, novčanom kaznom od 500 do 1.000 KM kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu", dodala je Marić.

"Eferalgan" je lijek generičkog naziva paracetamol. U obliku supozitorija - takozvanih čepića - kod beba se koristi protiv visoke temperature i bolova. U apotekama se može nabaviti u slobodnoj prodaji - bez ljekarskog recepta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE