• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavak utvrđivanja istine o Srebrenici

Tim za ratne zločine i traženje nestalih RS nastaviće aktivnosti sa ciljem utvrđivanja konačne istine o stradanju u Srebrenici 1992-1995.

 Nastavak utvrđivanja istine o Srebrenici Izvor: MONDO

Tim za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske (RS) na današnjoj sjednici u Banjaluci usvojio je Program rada za 2011. godinu, kojim se, između ostalog, predviđa nastavak implementacije procesa utvrđivanja konačne istine o stradanju u Srebrenici u periodu 1992-1995. godine u skladu sa zaključcima Vlade RS.

"Tim će u ovoj godini insistirati na ubrzanju procesa identifikacije", rekao je novinarima šef Tima Staša Košarac.

On je ukazao na činjenicu da se u Federaciji BiH plaća 1,8 miliona KM za čuvanje posmrtnih ostataka, dok RS ne fakturiše čuvanje tijela Institutu za nestala lica BiH, zbog čega Tim traži da dođe do preusmjeravanja ovih sredstava.

Košarac traži da ova godina bude godina identifikacija s obzirom na činjenicu da je RS uložila značajna finansijska sredstva za formiranje DNK laboratorije pri Zavodu za sudsku medicinu RS.

"Tim traži da Institut za nestala lica BiH ova sredstva usmjeri ka identifikaciji 620 ekshumiranih tijela koja već 15 godina čekaju na identifikaciju u četiri spomen-kosturnice u RS", naglasio je Košarac.

On je rekao da Tim traži da se otvori pitanje stradalih Srba u Sarajevu na način kako je to nekada od RS traženo po pitanju Srebrenice i Avde Palića.

"Nastojaćemo da se formira posebna komisija za Sarajevo koja bi se bavila pitanjem istraživanja stradanja Srba u tom gradu, jer raspolažemo neoborivim dokazima, činjenicama, izvještajima i arhivu koja na to ukazuje", kaže Košarac.

On je rekao da će Tim u ovoj godini podržati napore porodica nastradalih vojnika JNA da se podigne spomenik u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Košarac je istakao da će Tim u ovoj godini nastojati i da uspostavi potpunu koordinaciju i aktivnosti nevladinog sektora i predstavnika institucija RS u određenim međunarodnim projektima.

"Uvidjeli smo da dio međunarodne zajednice na bazi vlastitih selekcija pokušava da pronađe nevladine organizacije koje nisu u potpunosti sadržajno upoznate da vode određene procese u ime nevladinog sektora iz RS", zaključio je Košarac.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE