• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Četiri ministarska mjesta za SNSD i SDS

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ovu stranku i SDS kao partnere interesuju četiri mjesta u Savjetu ministara BiH, koja im pripadaju prema rotaciji.

 Dodik: Četiri ministarska mjesta za SNSD i SDS Izvor: MONDO

Dodik je naglasio da je potrebno da za predsjedavajućeg Savjeta ministara bude izabran Hrvat iz HDZ-a ili HDZ-a 1990, a da među četiri ministarska mjestu za Srbe bude Ministarstvo inostranih poslova, jer je to logično s obzirom da se mora poštovati princip rotacije na kojem je baziran Dejtonski sporazum.

"To što je (bivši visoki predstavnik u BiH) Pedi Ešdaun ukinuo rotaciju na pojedinim mjestima, ne znači da je izgubljen osnovni princip Dejtonskog sporazuma, a to je rotacija", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da SNSD neće ulaziti ni u kakvu programsku saradnju sa SDP-om, niti potpisati ikakav sporazum, jer je to nemoguće. "Oni mogu da imaju svoje ciljeve, koji nisu obavezni za nas", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je BiH složena i izvedena zajednica i da će predstavnici RS doći u Sarajevo da uzmu mjesta koja pripadaju Srpskoj.

"Kada to oni shvate, onda ćemo doći da razgovaramo", izričit je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik RS, kaže da bi volio da Savjet ministara BiH bude formiran već danas, ponavljajući da RS neće odustati od četiri ministarska mjesta.

"Ne mogu Bošnjaci u dva mandata imati ministra inostranih poslova. To mjesto pripada Srbima, kao što mjesto predsjedavajućeg pripada Hrvatima", naglasio je Dodik.

On je dodao da se stavovi iz RS o tom pitanju neće promijeniti, naglašavajući da nema razloga da vjeruje lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji niti bilo kome drugome iz bošnjačke strukture.

"Uzećemo ono što nama pripada, a kako će se oni poredati, to je njihova stvar", rekao Dodik.

Govoreći o Zakonu o državnoj imovini predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska već primjenjuje Zakon o državnoj imovini i to od onog trenutka kada je on objavljen u Službenom glasniku RS.

"Niko nije obustavio primjenu tog zakona", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje kada će RS početi da primjenjuje Zakon o imovini RS.

Narodna skupština RS usvojila je 14. septembra prošle godine Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, kojim je definisano da ta imovina bude uknjižena na Srpsku.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obustavio je početkom januara primjenu Zakona RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o ovom pitanju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon toga da nalog kojim je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obustavio primjenu Zakona Republike Srpske o statusu državne imovine do odluke Ustavnog suda BiH, nije u skladu sa njegovim ovlašćenjima i da neće biti objavljen u "Službenom glasniku".

"Ovaj nalog za nas nema nikakvu važnost", rekao je Dodik Srni i istakao da Ustavni sud BiH nije nadležan da raspravlja o ovom pitanju, pa tako ni da odlučuje o Zakonu o imovini RS.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE