• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilac iz BiH "prijetio" atašeu ambasade?!

Ambasada Saudijske Arabije u BiH tvrdi da su incident zbog Filipinke izazvali savjetnik u NATO-u i tužilac Tužilaštva BiH

 Tužilac iz BiH "prijetio" atašeu ambasade?! Izvor: MONDO

Incident zbog Filipinke Ane Mari Malari, koja je radila kao kućna pomoćnica u rezidenciji atašea Saudijska Arabije u Sarajevu, izazvali su politički savjetnik u NATO-u iz Danske Ole Hamer i tužilac Odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Filipinac Džad Romano i njegova supruga Šeril, zvanični je stav Ambasade Saudijske Arabije.

Oni su se u nedjelju, 30. januara, pojavili u rezidenciji saudijskog diplomate Ibrahima el-Šatrija sa zahtjevom da Malari odmah pređe da radi kod njih, piše "Dnevni avaz".

"Ataše je odgovorio da se tome ne protivi, ali pod uslovom da to bude urađeno zvanično, putem nadležnih službi u BiH. Potom su navedena lica prijetila da će upotrijebiti svoj autoritet, nadležnosti i uticaj s ciljem vršenja pritiska i iznude njegove saglasnosti", navodi se u stavu Ambasade koji je dostavljen ovom listu.

Ataše je rekao da u tom slučaju ima obavezu da joj otkaže identifikacionu iskaznicu na osnovu koje ona ima dozvolu za boravak u BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije imao komentar o upletenosti Romana u ovaj slučaj.

Štab NATO-a u Sarajevu opisao je ovaj slučaj kao "privatno dogovorenu akciju za oslobođenje Filipinke" i da je Hamer bio prisutan "potpuno privatno, bez ikakve veze sa Štabom NATO".

Hamer je potvrdio da je bio u rezidenciji saudijskog ambasadora, pojasnivši da su otišli jer su "znali da se prema toj djevojci ne postupa lijepo, da joj se uskraćuje hrana", te da joj "nije dozvoljeno da ode".

Ambasada Saudijske Arabije poslala je 31. januara notu Ministarstvu inostranih poslova /MIP/ BiH otkazujući iskaznicu Malari.

MIP je obaviješten o cijelom slučaju i upletenosti lica iz Tužilaštva BiH i NATO.

Obaviješten je i MIP Saudijske Arabije u Rijadu, a najavljuje se i podnošenje prijava institucijama u kojima su zaposleni Hamer i Romano zbog prekoračenja ovlašćenja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE