• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS svakog dana od raka umre šestoro!

Svaki dan u RS otkrije se oko 15 novooboljelih, dok dnevno šest lica umre od malignih bolesti, odnosno oko 2 000 godišnje.

 U RS svakog dana od raka umre šestoro! Izvor: MONDO

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić je danas povodom obilježavanja 4. februara - Svjetskog dana borbe protiv malignih oboljenja, rekao da je broj oboljelih od malignih bolesti u dramatičnom porastu, te da je prije pet godina broj novootkrivenih pacijenta sa malignim oboljenjima bio oko 2 000, dok je prošle bilo oko 5 000 novootkrivenih.

"Polako ulazimo u epidemuju malignih oboljenja, te je potrebno posebno istaći značaj prevencije ovih oboljenja, jer ona u velikoj mjeri mogu biti preventabilna ukoliko promijenimo i način života", naglasio je Škrbić.

Prema njegovim riječima, najpreventabilniji su karcinomi grlića materice, debelog crijeva i dojke.

"Ministarstvo je do sada radilo na maksimalnom pojačavanju dijagnostike malignih oboljenja, te je ona u ovom trenutku na zadovoljavajućem nivou. Centar za radioterapiju, koji je prošle godine pušten u pogon, zadovoljava 95 odsto svih potreba pacijenata, a dnevno uradi oko 90 zračenja", istakao je Škrbić i dodao da će Ministarstvo ove godine raditi Strategiju borbe protiv malignih oboljenja.

Nacionalni koordinator za prevenciju malignih oboljenja Saša Jungić smatra da se mora raditi i insistirati na programima prevencije malignih oboljenja, psihosocijalnoj rehabilitaciji pacijenta i otvaranju centara za pacijente koji su u završnoj fazi bolesti.

Savjetnik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja za zdravstveni sistem Branislav Lolić rekao je da je Fond maligna oboljenja stavio u prioritet, što potvrđuje činjenica da ona osigurana lica koja boluju od malignih bolesti ne podliježu nikakvim plaćanjima.

On je dodao da je Fond za citostatike za liječenje malihnih bolesti prošle godine potrošio oko 20 miliona KM, a u ovoj godini planiraju potrošiti 19 miliona KM za citostatike, za radio-terapiju osam miliona KM, a preventivne porograme milion KM, a pomoći će i otvaranje dnevnih bolnica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE