• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doprinosi u RS najniži u okruženju

Stopa poreza u RS iznosi 10 odsto, dok u Hrvatskoj klizna stopa ide od 15 do 45 odsto, izjavio premijer Srpske Aleksandar Džombić.

 Doprinosi u RS najniži u okruženju Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić ocijenio je da privreda u RS nije previše opterećena doprinosima i ukazao na to da je zbirna stopa za doprinose i dalje najniža u okruženju.

"Moguće je da se u određenom broju privrednih subjekata dogodi neko dodatno opterećenje, ali, u svakom slučaju, mislim da nismo previše opteretili privredu. Naša zbirna stopa za doprinose i dalje je najniža u okruženju. Ona je bila 30,6 odsto, sada je 33 odsto, a u okruženju ide čak i do 45 odsto", rekao je Džombić medijima iz RS prilikom posjete redakciji beogradskih "Večernjih novosti".

Džombić je naveo da stopa poreza u RS iznosi 10 odsto, dok, na primjer, u Hrvatskoj klizna stopa ide od 15 do 45 odsto.

Premijer RS podsjetio je da je krajem prošle godine održana opširna rasprava u okviru procesa usvajanja ekonomske politike za budući period i zakona koji su povećali stope doprinosa i poreza.

"Prošli smo kroz možda najveću raspravu o ekonomskoj politici u posljednjih desetak godina. Tada smo sa poslodavcima i ostalim socijalnim partnerima izdiskutovali sva moguća rješenja i došli do zajedničkog kompromisa i ovo je rezultat zakonskog rješenja koje smo predložili, a već u decembru usvojili", rekao je Džombić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić izjavio je za današnje "Nezavisne novine" da velikom broju radnika prijeti otkaz ako vlast ne povuče adekvatne poteze.

USKORO SASTANAK VLADA SRPSKE I SRBIJE

Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić najavio je da bi u Banjaluci trebalo ubrzo da bude održan zajednički sastanak vlada Srpske i Srbije, na kome će biti razmatrane mogućnosti saradnje na svim planovima i sferama društva, a posebna pažnja biće posvećena privrednim djelatnostima.

Džombić, koji je u Beogradu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom prisustvovao proslavi 20 godina postojanja kompanije "Delta", rekao je za Srnu i RTRS da Srpska očekuje partnere u izgradnji termo i hidroelektrana, te da su investitori najviše zainteresovani za energetski sektor i putnu infrastrukturu.


Čestitajući "Delti" 20 godina rada i impresivne rezultate koje je postigla, on je istakao da je riječ o kompaniji koja je od regionalnog značaja i koja se nalazi među prvih pet u regionu, što je veliki uspjeh.

On je rekao da je kompanija "Delta" veoma značaj privredni subjekat za Srpsku, te dodao da su vrata Vlade RS otvorena za buduću saradnju i sve planove te kompanije.

"Kompanija `Delta` je značajan partner u RS. Riječ je o `Delta maksiju`, lancu megamarketa i supermarketa, koji zapošljava oko 1 130 ljudi i ima oko 180 do 200 miliona maraka prihoda", rekao je Džombić.


Osim toga, naveo je Džombić, "Delta" je zajedno sa "Zekstrom" napravila konzorcijum, koji je privatizovao robnu kuću "Boska" u Banjaluci.

Među značajnim investitorima iz Srbije premijer RS pomenuo je i "Hemofarm", koji je otvorio svoje pogone u Banjaluci i plasira svoje proizvode na čitavoj teritoriji BiH.

Džombić je rekao da su strane investicije u doba ekonomske krize izostale u svijetu i cijelom regionu, što je osjetno i u RS.

"Mi smo imali najbolju godinu kada je izvršena privatizacija `Telekoma`, koja je pomogla da se pokrene veliki investicioni ciklus u RS. Već od 2008. godine primijetan je pad investicija", dodao je Džombić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE