• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompjuter se "zbunio", privrednici u panici

Više od stotinu vlasnika firmi iz Banjaluke našlo se u panici kada su od UIO BiH dobili rešenje za prinudnu naplatu poreza, koji su već jednom platili.

 Kompjuter se "zbunio", privrednici u panici  Izvor: MONDO

Preduzetnici kažu da neozbiljnosti Uprave tu nije bio kraj. Kada su pozvali poreske službenike da se žale, rekli da se radi o grešci i da rješenje, koje ih obavezuje da plate najmanje 2.000 KM dodatnog poreza, deset odsto duga kao naknadnog tereta prinude i zateznu kamatu, jednostavno – zanemare, piše "EuroBlic".

„To je krajnje neozbiljno, jer je izbjegavanje poreskih obaveza ozbiljna stvar. Osim toga, iz UIO nismo dobili nikakvo objašnjenje ili izvinjenje za taj propust, a kamoli da nam pošalju nova rješenja, kojim se prethodna poništavaju. Usmeno objašnjenje da su napravili grešku nama ništa ne znači, jer po onome šta su nam poslali imaju pravo na plenidbu imovine i to bez novih obavještenja“, kaže sagovornik lista i dodaje da mu je UIO u nalogu za prinudnu naplatu, koji je dobio početkom mjeseca, ostavila rok od deset dana da izmiri navodna poreska dugovanja.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH priznaju da su napravili grešku i bez ikakvog razloga poslali naloge za prinudnu naplatu.

„U regionalnom centru u Banjaluci 11. januara od 11 do 12 časova desila se greška na serveru, pa poreske prijave oko 100 obveznika, koje su se u tom periodu unosile, sistem jednostavno nije prepoznao. S obzirom na to da se radi o automatskom sistemu, koji rješenja odmah šalje na štampanje, ti poreski obveznici su ih dobili. Od 2006. godine, od kada postoji sistem PDV-a nikada nam se to nije desilo“, objašnjava portparol UIO BiH Ratko Kovačević. On uvjerava da preduzetnici neće snositi nikakve posljedice, jer njihove PDV prijave službenici mogu da vide, samo ih sistem ne prepoznaje.

Po zakonu, Uprava za indirektno oporezivanje BiH ima pravo da preduzećima koja sama ne podnesu prijavu za uplatu PDV-a po službenoj dužnosti automatski obračuna visinu duga. Tako poreznici iznos poreza računaju na osnovu prosjeka tri posljednje poreske prijave, a ako to nije moguće, onda preduzetnik mora da plati 17 odsto od mjesečnog prometa koji je prijavio. Ako je tako izračunat poreski dug manji od 2.000 KM, onda taj iznos automatski postaje ukupan dug. Na sve to, za svaki sljedeći poreski period iznos poreza se, po službenoj dužnosti, povećava za deset odsto u odnosu na prethodni poreski dug.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE