• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH dobija vlast?

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da su lideri u BiH pribiližili stavove i da se do kraja mjeseca može očekivati formiranje vlasti.

 BiH dobija vlast? Izvor: MONDO

"Mislim da su svi sazreli i da idu prema normalnoj sredini. Nažalost, nama trebaju mjeseci da dođemo do nečega do čega se racionalnim razmišljanjem može doći za par dana. Nadam se da će to u februaru dati konačan rezultat", rekao je Izetbegović novinarima uoči sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, na kojoj je bio uvodničar o temi "Spoljnopolitička pozicija BiH u kontekstu uspostavljanja postizborne vlasti".

On je rekao da po ovom pitanju BiH nema neki naročiti ugled u međunarodnoj zajednici. "Bilo je neke nade da će formiranje vlasti ovog puta ići brže, ali su se one brzo raspršile. Zbog toga ne mislim da smo mnogo izgubili na našem ugledu. Međutim, sasvim je sigurno da smo svi gubitnici. Zato moramo što prije izaći iz ove situacije kako bi svima, pa i onim kočničarima koji svojim ležernim stavom prisiljavaju druge da popuste, bilo bolje", mišljenja je Izetbegović.

Kao jedan od načina da se formiranje vlasti ubrza, Izetbegović je naveo promjenu zakona, odnosno uskraćivanje plata parlamentarcima koji ne rade svoj posao, dodavši da jedino Predsjedništvo BiH trenutno radi u punom kapacitetu.

Izetbegović je najavio da će Predsjedništvo BiH, nakon što je Lidija Korać odustala od funkcije ambasadora BiH u Nato misiji u Briselu, ubrzati proceduru imenovanja novog kandidata na tu poziciju, dodavši da će prijedlog dati hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić.

Predsjedavajući Kruga 99 Sulejman Redžić smatra da nemogućnost implementacije izbornih rezultata dodatno nepovoljno pozicionira BiH u kontekstu međunarodne političke scene, za šta su, kako je rekao, odgovorne stranke koje su dobile povjerenje građana.

Ovakva situacija, kaže Redžić, dovodi BiH u izuzetno nepovoljno političko i ekonomsko stanje.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE