• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Alkalaj BiH donio samo štetu

Radojičić izjavio je da način rada ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja nije donio korist ni BiH ni RS.

 Radojičić: Alkalaj BiH donio samo štetu Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić izjavio je da način rada ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja nije donio korist ni BiH ni RS, a pritom su napravljeni silni problemi Srpskoj.

Radojičić je rekao da je u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH potreban neko ko će napraviti red u diplomatskoj mreži i ko će urediti da se spoljna politika, bar u domenu Ministarstva, vodi u interesu svih, odnosno različitih strana u BiH, a ne samo jedne strane.

On je naglasio da RS, u dogovoru o formiranju novih organa vlasti, insistira da dobije MIP BiH zbog izuzetno lošeg učinka sadašnjeg ministra i ministarstva u protekle četiri godine.

"MIP je prva slika zemlje u inostranstvu, a ako je to jednostrana slika, onda Srpska ima ozbiljan problem u svijetu. U ovoj oblasti mora biti sasvim drugačiji pristup, drugi čovjek i drugačiji način vođenja politike, što je jedan od suštinskih interesa RS u zajedničkim organima vlasti", rekao je Radojičić u intervjuu za sutrašnje izdanje "Glasa Srpske".

Komentarišući saopštenje MIP-a BiH, u kojem je Alkalaj, ministar u tehničkom mandatu, naveo, između ostalog, da je "kriv što je BiH postala nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN i dobro obavila posao", da je SNSD "posljednja stranka kojoj treba dati MIP", te da je Radojičić na svim putovanjima "uvijek i bez izuzetka zagovarao podjelu BiH i nezavisnost RS", predsjednik parlamenta Srpske je istakao da je stanje u ovom ministarstvu loše zahvaljujući Alkalajevom radu u protekle četiri godine, a pri tome je štetu pretrpjela cijela BiH.

"Zabranjivali su prosljeđivanje naše pisane korespondencije sa ostalim parlamentima. Nisu htjeli da šalju naše dopise prema vani, špijunirali su zvaničnike RS, maltretirali diplomate i ambasadore koji bi pružili minimalnu diplomatsku pomoć prema vani, što su neviđene diplomatski gafovi i prekršaji", rekao je Radojičić.

On je istakao da je riječ o diplomatskom presedanu, velikom problemu i čistom bezobrazluku.

"Ovdje se radi o politici Stranke za BiH i nečemu što lider te stranke Haris Silajdžić priča već nekoliko godina. RS ima svoj interes da u međunarodnoj komunikaciji predstavi svoj stav. Protekle četiri godine su samo jedan čovjek i jedna stranka predstavljali svoj stav, a ne ni BiH ni RS, što se takođe mora promijeniti", poručio je Radojičić.

Govoreći o diplomatskoj-konzularnoj mreži BiH u svijetu, Radojičić je rekao da je Alkalaj uspio da razbije strukturu koja je godinama unazad poštovana, jer je postojao određeni dogovor na koji način se formiraju diplomatska predstavništva.

"U nizu DKP-a u svijetu u ovom momentu predstavnika RS nema i nisu zastupljeni, jer se ta mjesta namjerno ostavljaju prazna. Favorizuju se ljudi iz jedne političke partije i stranačke orijentacije i jedne nacije, a tu su veliku štetu trpjeli srpski i hrvatski kadrovi i to nije tajna. Treba pitati ljude, ali dok je Alkalaj tamo, ne smije niko da progovori, jer im od toga zavisi radno mjesto", konstatovao je Radojičić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE