• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Evropa, ali ne po cijenu "Dejtona"

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će Angeli Merkel prenijeti da RS izvan "Dejtona" neće učini ništa van onoga što je njeno pravo i interes.

 Dodik: Evropa, ali ne po cijenu "Dejtona" Izvor: MONDO

"Jesmo zainteresovani za evropske integracije, ali one za nas predstavljaju priliku da ojačamo našu autonomiju i stabilnost Republike Srpske, a ne da ih izgubimo. Ako je smanjenje naših nadležnosti put u Evropu, onda taj put nije za nas prihvatljiv", rekao je u Beogradu Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je u izjavi medijima iz RS rekao da vlasti RS žele da pronađu model u okviru kojeg će jačati RS i graditi put ka Evropi.

"To je nešto što možemo da uradimo. Ono što su nam gurali posljednjih godina kao put u Evropu ne može da bude model", rekao je Dodik i naveo da je kroz istoriju pridruživanja Evropskoj uniji vidljivo postojanje različitih pristupa i modela, pa za BiH ne mora da bude samo jedan - jača centralizacija.

On je istakao da RS nije zainteresovana za centralizaciju BiH nego za izvorni Dejton, a to je manje od onoga što BiH danas jeste.

Ističući da se vlast u RS ponaša legalistički Dodik je podsjetio da Ustav nije predvidio Sud i Tužilaštvo BiH, zbog čega ove institucije ne mogu biti upisane u Ustav samo zato što su nekad silom nametnute.

"Mi smo silu tada trpjeli da bismo, kad dođe vrijeme, to riješili. To će biti osonovna poruka koju želimo da donesemo bilo kome, pa i gospođi Merkel", kaže Dodik i dodaje da će sa Merkelovom razgovarati i o nizu privrednih tema, kao što je izgradnja energetskih objekata.

On je istakao da određene kompanije iz Njemačke pokazuju dugoročni strateški interes za Srpsku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE