• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brašno poskupljuje za deset feninga

Cijene brašna u Srpskoj ne prestaju da divljaju, a novi rast cijena ovog proizvoda od pet do deset feninga može da se očekuje u drugoj polovini februara.

 Brašno poskupljuje za deset feninga Izvor: MONDO

Rekao je ovo "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos i dodao da trenutna cijena brašna u RS iznosi 0,80 KM bez uračunatog PDV-a.

Kos je naglasio da mlinari u RS još ne melju pšenicu koja je u Mađarskoj dostigla cijenu od 330 evra po toni te da koriste zalihe koje su nabavljene po starim cijenama.

"Sa nabavkom pšenice po većim cijenama Srpsku će zahvatiti i novo poskupljenje brašna", kazao je Kos i dodao da se ne zna da li će se ovim poskupljenjem zaustaviti rast cijena brašna u RS ili će ipak novo poskupljenje stanovnike zahvatiti u martu ili aprilu.

"U Mađarskoj je sve manje pšenice, jer sve države koje nemaju sopstvenu proizvodnju uvoze pšenicu iz ove zemlje. Vlada opšta histerija za pšenicom iz Mađarske i zbog toga cijene ovog proizvoda neprestano rastu", rekao je Kos i dodao da mlinari u RS pokušavaju da obezbijede dovoljne zalihe ovog proizvoda do iduće žetve.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić rekao je da novo poskupljenje brašna, koje će iznositi 0,90 KM po kilogramu bez PDV-a, za sobom neće povući poskupljenje hljeba.

"Ukoliko cijene brašna u RS pređu ovu cijenu, pekari će morati da povećaju cijene hljeba", rekao je Trivić i dodao da se cijene hljeba u RS kreću od 1,20 do 1,40 maraka.

Trivić je naglasio da pekari neće dizati cijene ostalih pekarskih proizvoda, jer oni u sebi sadrže mali udio brašna.

Kvalitet života

Sekretar Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da će poskupljenje brašna, ali i ostalih životnih namirnica, dovesti do smanjenja kvaliteta života stanovnika Srpske.

"U ovoj godini možemo očekivati i blaži pad platežne moći stanovnika", rekao je Petrović i dodao da bi se početkom maja trebalo znati kakav će biti rod pšenice u ovoj godini, te da bi dobar urod pšenice mogao dovesti i do pada cijena brašna.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE