• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkazani protesti boraca, Dodik se izvinio

Predstavnici boraca i Vlade RS postigli konačan dogovor o isplati boračkog dodatka. Predsjenik Srpske Milorad Dodik izvinio se borcima.

 Otkazani protesti boraca, Dodik se izvinio Izvor: MONDO

Članovi Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske postigli su danas sa predstavnicima Vlade konačan dogovor o isplati boračkog dodatka za borce prve i druge kategorije i naknada za odlikovanja i medalje, zbog čega neće biti održani ranije najavljeni protesti boraca.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a, Dražen Perendija, rekao je , nakon vanredne sjednice Predsjedništva BORS-a u Banjaluci, da se isplata boračkog dodatka nastavlja u kontinuitetu i da će posljednji iz 2010. godine biti isplaćen do 18. februara, za šta je u budžetu RS za 2010. godinu obezbijeđeno 12 miliona maraka.

Sjednici su prisustvovali predsjednik RS Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, sa saradnicima .

DODIK: ŽAO MI ЈE AKO SAM UVRIЈEDIO IЈEDNOG ISTINSKOG BORCA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da mu je žao ako je svojom nedavnom izjavom u vezi sa protestima uvrijedio ijednog istinskog borca i dodao da je spreman da uvijek takvim borcima iskaže svoje poštovanje i izvinjenje.

"Ali ne i spekulantu koji koristi prava boraca, a to ne zaslužuje", rekao je predsjednik Dodik, koji je danas prisustvovao vanrednoj sjednici Predsjedništva Boračke organizacije Srpske u Banjaluci.

Dodik je rekao da, bez obzira što je morao prekinuti posjetu Beogradu, gdje i danas ima sastanke, želio je da razgovara sa Predsjedništvom BORS-a kako bi iskazao svoj odnos prema boračkoj organizaciji i njenom značaju u društvu.

On je rekao da je BORS za njega važna organizacija i najvažnija organizacija za očuvanje RS i svih njenih vrijednosti, naglašavajući da je to njegovo trajno opredjeljenje.

"Ja nemam problema sa BORS-om, već sa nekim spekulantima koji su sebi dali prava koja ne zaslužuju i koji koriste pojedine medije za produbljavanje razlika koje danas, očigledno, ne postoje", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da između rukovodstva BORS-a i RS, bez obzira na ranije izrečene emocije, postoji jedinstvo u bazičnim pitanjima , a to su RS zauvijek, a BiH dok mora.

"To je nešto što ćemo nastaviti da gradimo, inicirani onim što smo mogli da vidimo u federalnim medijima koji su bez prestanka pokušavali da problematizuju stvari i pošalju sasvim drugu poruku", rekao je Dodik novinarima.

Predsjednik Dodik je ponovio da će borački dodatak za prošlu godinu biti isplaćen do 18. februara, što je prije zakonom određenog roga a to je kraj prvog tromjesečja, odnosno 31. mart.

Dodik je poručio da je osnova borbe koju treba voditi zajedno sa BORS-om da se sredi društvo do te mjere da država isplaćuje sve svoje obaveze prema istinskim borcima otadžbinskog rata, jer oni to zaslužuju.

Predsjednik Srpske je rekao da će se zbog ekonomskih problema sa kojima se suočava cijeli svijet, i u RS morati definisati i redefinisati određeni odnosi.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić zahvalio je predsjedniku Dodiku što je prisustvovao sjednici Predsjedništva BORS-a, jer je na taj način iskazao poštovanje prema boračkoj populaciji.

"Predsjednik RS je iskazao razumijevanje da Boračka organizacija bude maksimalno ispoštovan u pravima koje je stekla i zaslugama koje ima. Bila je ovo i prilika da se rasprave nesporazumi, koji su tendeciozno stvarani na nekim prostorima i od danas imamo uređenu i harmoničnu aktivnost na relaciji izvršna vlast RS - boračka populacija", istakao je Đokić.

On je rekao da Vlada RS ostaje na fonu izvršavanja svojih zakonskih obaveza i da očekuje puno razumijevanje boraca za sve ono što RS danas radi u odbrani svog identiteta i što rade njene institucije u izvršavanju prava i obaveza i prema drugim korisnicima prava.

Đokić je rekao da je dogovoreno da borci budu uključeni u reformu penzijskog sistema i boračko-invalidske zaštite.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE