• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema opasnosti od uvođenja viza

Nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza za zemlje zapadnog Balkana, ali se pažljivo nadgleda ispunjavanje obaveza iz "mapa puta".

 Nema opasnosti od uvođenja viza Izvor: MONDO

Teoretska mogućnost za ponovno uvođenje viznog režima postoji, ali je u praksi to gotovo nemoguće izvodljivo, jer najveći broj država članica, kao i evropskih parlamentaraca, podržava slobodno putovanje, rekla je Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost (ESI).

Ona je najavila da će evropske ekspertske misije posjetiti zemlje zapadnog Balkana radi ispitivanja stanja na terenu i u maju treba očekivati prvi izvještaj.

Prema riječima Štiglmajerova, svih pet zemalja - Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija moraju nastaviti ozbiljan posao u skladu sa propisanim uslovima, a posebno je važno ispunjavanje uslova koji predviđaju mjere protiv diskriminacije i zaštitu manjina.

"To bi pomoglo smanjenju priliva azilanata, jer su oni uglavnom pripadnici manjina - Romi ili etnički Albanici iz Srbije", rekla je Štiglmajerova za Dojče vele.

Belgija, Švedska, Njemačka, Holandija i Francuska uvijek su bile skeptične prema bezviznom režimu za balkanske zemlje, kaže Štiglmajerova i dodaje da te zemlje "vole da prijete ponovnim uvođenjem viznog režima" i šire takve informacije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE