• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko blokira plate poslanicima?

Kancelarija visokog predstavnika u BiH i Valentin Incko namjeravaju da zamrznu isplatu plata poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

 Incko blokira plate poslanicima? Izvor: MONDO

Parlamentarci će biti bez plata sve dok ta institucija ne počne da funkcioniše, piše “Press RS”.

Izvor lista iz OHR objašnjava da Incko želi da kazni političare u BiH zbog bezobrazluka i zastoja u procesu konstituisanja organa vlasti na zajedničkom nivou.

"Press RS" saznaje u diplomatskom koru u Sarajevu da Evropska unija još traži način kako da sankcioniše one koji opstruišu cijeli proces, kao i da je Inckova ideja da se neposlušni BiH političari udare po džepu najprihvatljivija, najlogičnija, najbrža i najefikasnija opcija. Tim pre što OHR ima ovlašćenja da donese takvu odluku.

"Visoki predstavnik može da smjenjuje zvaničnike ili donosi zakone, pa tako može i da obustavi isplatu njihovih primanja iz budžeta institucija. Ovakav scenario ozbiljno se razmatra i u Briselu, jer bi se njime jednim udarcem uradile dvije važne stvari. Političari bi bili kažnjeni, a nova primjena bonskih ovlašćenja ne bi naišla na veliku osudu javnosti, jer građani mjesecima negoduju zbog činjenice da poslanici primaju basnoslovne plate, a ništa ne rade", obrazlaže izvor lista.

Konsultant za monitoring rada Parlamenta BiH u Centrima civilnih inicijativa Ivica Ćavar kaže da OHR može da nametne odluku o zamrzavanju plata. On ocjenjuje da bi to moglo da ubrza proces formiranja vlasti.

"Kod nas sve ide teško dok se ne udari po džepu, pa bi se vrlo lako moglo dogoditi da poslanici kojima bi bile blokirane plate izvrše jači pritisak na svoje stranačke lidere da konačno postignu dogovor. Primati platu za nerad je nemoralno. U proteklih šest mjeseci održana je jedna sjednica i pokušaj još jedne, a većina poslanika je, za to vrijeme, zaradila između 25.000 i 30.000 KM", napominje Ćavar.

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH počela je 30. novembra, ali je prekinuta poslije nepunih pola časa jer nije postojao politički dogovor o izboru rukovodstva. S druge strane, pregovori najjačih političkih stranaka traju više od četiri meseca bez ikakvog napretka. Za to vrijeme novoizabrani poslanici već su primili po dvije astronomske plate, iako su u klupama proveli svega tridesetak minuta. Na njihove plate, iz budžeta zajedničkih institucija već je potrošeno oko 300.000 maraka, ili u prosjeku 3.500 KM mjesečno po poslaniku!

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE