• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS neće graditi zatvor u Istočnom Sarajevu

RS mogla bi se povući iz projekta izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu,saznaje "Fokus".

 RS neće graditi zatvor u Istočnom Sarajevu Izvor: MONDO

Ukoliko bude potrebe, Srpska će samostalno izgraditi kapacitete za smještaj osuđenika.

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da se geneza ovog problema vuče od 2005. godine i rekao da je Srpska prije nekoliko dana najavila mogućnost povlačenja iz projekta želeći da dobije kompletnu tehničku i finansijsku dokumentaciju za izgradnju tog zatvora.

"Tek kada to bude obavljeno eventualno mogu biti nastavljeni razgovori. Sporan je način finansiranja i iznos potrebnih sredstava za izgradnju zatvora. Taj projekat išao je prvobitno na kapacitete od 501 zatvorenog lica i trebalo je da košta 24 miliona evra. Kasnije je projekat revidiran, pa je 2009. godine rečeno da će se zatvor praviti za 301 osuđeno lice, a da će koštati 14 miliona evra", naveo je Selman.

On je dodao da je na ministarskoj konferenciji u Sarajevu prije mjesec dana dobijen je podatak da se ide na projekat od 301 osuđenog lica, ali da košta 40 miliona evra, što je veoma skupo i za izgradnju zatvora BiH bi se trebala kreditno zadužiti.

U Ministarstvu pravde BiH tvrde da izgradnja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, za koji je kamen-temeljac postavljen prije šest godina, neće početi prije 2012. godine.

Od postavljanja temeljca više puta su mijenjani rokovi za početak radova, a promijenjena je i vrijednost ovog projekta koji se finansira donacijama, kreditom i sredstvima iz budžeta institucija BiH.

Kamen-temeljac za državni zatvor postavljen je 2006. godine, a prema prvom planu, početak izgradnje bio je zakazan za 2007. godinu sa planiranim završetkom radova u 2008. godini.

Prvobitno je bilo planirano da izgradnja državnog zatvora košta oko 15 miliona evra.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE