• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optuženi za napad u Bugojnu: Nismo krivi

Haris Čaušević i Adnan Haračić, koji su optuženi za teroristički napad u Bugojnu, izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

 Optuženi za napad u Bugojnu: Nismo krivi  Izvor: MONDO

Ročište pred Sudom BiH i danas su pratili incidenti.

Od šestorice optuženih za krivična djela terorizam i pomaganje počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela samo su se Čaušević i Haračić direktno izjasnili pred Sudom.

Optuženi Naser Palislamović odbio je da prisustvuje ročištu jer, prema riječima njegovog branioca Izeta Baždarevića, ne priznaje ovaj sud i ne želi da prisustvuje sudskom procesu.

Baždarević, koji se danas prvi put susreo sa svojim branjenikom, rekao je da Palislamović traži premještaj iz pritvora u Tuzli u pritvorsku jedinicu Suda BiH, jer " tamo nema medžid gdje može upražnjavati svoje vjerske potrebe i nema televiziju u ćeliji".

"Na kraju mi je rekao da je slučajno umiješan u ovaj događaj i da nema nikakvih radnji u djelima za koja se tereti. On u potpunosti osporava da je učinio bilo koje krivično djelo koje se stavlja na teret ostalim optuženima", naveo je Baždarević. On je dodao da vjeruje da će Palislamović, ako bude prebačen u Sarajevo, postepeno prihvatiti da se suđenje korektno završi.

Sud je po službenoj dužnosti unio u zapisnik da se Palislamović izjasnio da nije kriv po optužnici.

Branilac Emina Osmanagića izjasnio se u ime svog klijenta da nije kriv, jer Osmanagić "to neće da kaže glasno". Haris Špago i Nedžad Keško nisu htjeli da se izjasne o krivici, pa je Sud i u ovim slučajevima po službenoj dužnosti unio u zapisnik da nisu krivi.

Ovaj predmet biće dostavljen sudskom vijeću na dalje postupanje.

Ročište i ovog puta nije proteklo bez incidenata. Od petorice optuženih, prisutnih u sudnici, samo je Haračić ustao prilikom ulaska sutkinje Tatjane Kosović i kada se izjašnjavao o krivici, dok su ostali ignorisali pravila Suda.

Optuženi Keško je nakon pitanja kako se izjašnjava o krivici pitao sutkinju zašto je to interesuje. Na ponovljeno pitanje rekao je "Šta hoćete, da vas obožavam, ili ne?".

Advokat Kerim Čelik rekao je da Keškov ispad da nije bio usmjeren ni prema Sudu, ni prema sutkinji, već da je to neko njegovo (Keškovo) razmišljanje.

"Savjetovao sam mu da se izjasni da nije kriv ili da ćuti. Ali, čovjek ima pravo da nešto kaže u ovako teškoj situaciji. Po mišljenju odbrane, u Keškinom slučaju nema pomaganja u činjenju krivičnog djela. To je neka druga vrsta pomaganja koja se ne mogu vezati za ovako teško krivično djelo. Nadam se da će biti oslobođen", rekao je Čelik novinarima nakon ročišta.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić ističe da će Tužilaštvo BiH, koje je podiglo optužnicu u predmetu "Haris Čaušević i drugi", izvođenjem dokaza u nastavku postupka dokazivati njihovu krivicu za terorizam, odnosno pomaganje počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela.

"U dokaznom postupku Tužilaštva, izvešćemo više desetina svjedoka i stručnih vještaka eksperata, koji će dokazivati krivicu optuženih za teroristički napad u Bugojnu i za ostala krivična djela koja su navedena u optužnici", rekao je novinarima Grubešić.

On je podsjetio da je Haris Čaušević optužen i za pokušaj hakerskih upada u određene veb stranice institucija BiH i entiteta.

Sud BiH potvrdio je 22. decembra prošle godine optužnicu Tužilaštva BiH koja Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića tereti za terorizam, a Emina Osmanagića, Harisa Špagu i Nedžada Kešku za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela. Bugojanac Haris Čaušević Oks osumnjičen je da je postavio 15 kilograma eksploziva ispred Policijske stanice Bugojno, kada je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a više njegovih kolega teže i lakše ranjeno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE