• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihomiru Purdi produžen pritvor

Sud BiH produžio je pritvor Tihomiru Purdi, kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti za ubistvo srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine.

 Tihomiru Purdi produžen pritvor Izvor: MONDO

Pritvor je produžen na zahtjev Tužilaštva BiH, koje je predložilo produženje pritvora do šest mjeseci, jer smatra da do 14. februara, kada Purdi ističe pritvor, ne mogu biti okončane sve aktivnosti u ovom predmetu.

Iz Suda BiH Srni je rečeno da produženi pritvor može trajati do šest mjeseci od hapšenja.

Tužilac Jadranka Lokmić-Misirača je, obrazlažući prijedlog da se Purdi umjesto privremenog, odredi ekstradicioni pritvor, navela da postoji opasnost od njegovog bjegstva i da tako izbjegne postupak izručenja.

Advokat Josip Muselimović protivio se ovom prijedlogu, navodeći da je Tužilaštvo u Osijeku sprovelo istragu i utvrdilo da Purda nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret, te da mu se ne može odrediti, odnosno produžiti pritvor.

Purda je u ekstradicionom pritvoru u BiH od 5. januara, kada je po međunarodnoj potjernici uhapšen na graničnom prelazu Orašje. Hrvatska, čiji je državljanin, ne traži izručenje, jer se protiv njega ne vodi istraga u ovoj zemlji.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodi istragu zbog osnovane sumnje da je Tihomir Purda u Borovu Naselju u Hrvatskoj u novembru 1991. godine počinio ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Odluka Suda BiH o Purdinoj ekstradiciji pravosudnim organima Srbije još se čeka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE