• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću od marta šest nedjelja pauze

Sudsko vijeće Haškog suda odlučilo je danas da se u martu na šest sedmica obustavi suđenje bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću

 Karadžiću od marta šest nedjelja pauze Izvor: MONDO

Pretresno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da početkom marta na šest neđelja prekine suđenje Radovanu Karadžiću, kako bi on mogao da prouči veliki broj dokumenata koje mu je sa zakašnjenjem objelodanilo tužilaštvo.

Karadžić je početkom februara zatražio tri mjeseca pauze u procesu, da bi pregledao "32.000 stranica dokumenata" i 142 video trake sa oko 200 sati snimaka, povezanih sa zbivanjima u opštinama širom BiH koji bi potencijalno mogli ići u korist odbrane. Taj materijal, haško tužilaštvo dostavilo je odbrani 31. januara.

Saopštavajući odluku vijeća, predsjedavajući sudija O-Gon Kvon (O-gon Kwon) naglasio je da je tužilaštvo ponovo prekršilo svoju obavezu da potencijalno oslobađajuće dokumente dostavi odbrani što je prije moguće.

Sudija Kvon je naznačio da tužilaštvo nije pokazalo da razumije uticaj zakasnjelog objelodanjivanja dokumenata na dužinu procesa.

Stoga je u interesu pravde da suđenje bude obustavljeno, kako bi odbrana pregledala dokumente, rekao je sudija Kvon. Kada će tačno uslijediti prekid, sudije će precizirati naknadno, pošto ih tužioci obavijeste o rasporedu svjedoka.

Karadžić je tražio da suđenje bude prekinuto od 14. februara do 15. maja, ali je vijeće odlučilo da nastavi sa saslušavanjem svjedoka do 1. marta.

Sudije su više puta ukorile tužioce zbog zakašnjelog objelodanjivanja dokumenata.

Pravni savjetnik optuženog Piter Robinson (Peter) do sada je sudijama uputio 37 podnesaka protiv zastupnika optužbe zbog takve prakse, ocjenjujući je da je to "tek vrh ledenog brijega".

Vijeće sudije Kvona odredilo je 18. april kao krajnji rok tužilaštvu da Karadžiću dostavi sve materijale koje ima a koji bi mogli biti oslobađajući.

Od početka, u aprilu prošle godine, suđenje Karadžiću je iz sličnih razloga - između ostalog i objelodanjivanja ratnih dnevnika komandanta VRS Ratka Mladića - bilo prekinuto tri puta - u avgustu, septembru i novembru, najduže na mjesec dana.

Bivšem predsjedniku Republike Srpske, Tribunal sudi po optužnici za genocid u Srebenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika misija UN za taoce.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE