• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Formiranje vlasti nemoguća misija u BiH?

Lideri opet bez dogovora oko formiranja vlasti na nivou BiH. Dodik, Bosić i Lagumdžija nastavili razgovore u zgradi Parlamentarne skupštine?

 Formiranje vlasti nemoguća misija u BiH? Izvor: MONDO

Sastanak 12 stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH završen je bez rezultata, uz zaključak da se dogovor o parlamentarnoj većini pokuša naći u međusobnim stranačkim kontaktima.

"Nažalost, nije postignut nikakav dogovor o nastavku konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine", rekao je privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Adnan Bašić i dodao da više neće sazivati sastanke ni predstavnika, niti lidera parlamentarnih stranaka.

Prema njegovim riječima, zaključeno je da ubuduće stranke samostalno razgovaraju i da ga obavijeste kad postignu parlamentarnu većinu.

Kao najveći problem u pokušajima da se formira parlamentarna većina Bašić je naveo učešće dva HDZ-a u vlasti.

"Jedni ih hoće u vlasti, a jedni neće", rekao je Bašić, precizirajući da stranke iz Republike Srpske podržavaju da dva HDZ-a uđu u buduću vlast, sa čim nisu saglasni potpisnici platforme.

Navodeći da je na današnjem sastanku razgovarano o formiranju vlasti na svim nivoima od kantona, preko Federacije do BiH, Bašić je kao uspjeh ocijenio to što su se za istim stolom našli predsjednici SNSD Milorad Dodik i SDP Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić žali što parlamentarne stranke, zastupljene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na današnjem sastanku u Sarajevu nisu podržale prijedlog ove stranke da odlučujući faktor u uspostavljanju vlasti na nivou BiH i Federacije BiH budu one stranke ili onaj političkih blok koji bude imao većinu u federalnom i Domu naroda BiH.

"Ovaj prijedlog nisu svi prihvatili, ali je naišao na razumijevanje velikog broja učesnika sastanka", rekao je Ljubić, dodajući da vjeruje da na tragu ovog prijedloga treba tražiti rješenje da bi vlast u BiH imala kapacitet za donošenje ustavnih reformi, da bi u njoj bila zastupljena sva tri konstitutivna naroda i da bi parlamentarne većine bile maksimalno kompatibilne na relaciji BiH - entiteti - kantoni.

Ljubić je poručio da je to rješenje i ključ za funkcionalnu vlast.

Prema njegovim riječima, postizborni proces ne može se svesti na proces provođenja izbornih rezultata, već se u njemu odvija sukob različitih koncepata BiH.

Kako Srna nezvanično saznaje, nakon sastanka u jednom od kabineta u zgradi Parlamentarne skupštine nastavljeni su razgovori Dodika i Lagumdžije te predsjednika SDA Sulejmana Tihića i SDS-a Mladena Bosića.

Ovo je bio četvrti pokušaj da 13 parlamentarnih stranaka pod okriljem Parlamentarne skupštine BiH pokušaju postići dogovor o parlamentarnoj većini.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE