• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić: ŽRS da ispoštuje minimum rada

Premijer RS Aleksandar Džombić zatražio od zaposlenih u Javnom preduzeću "Željeznice RS" da ispoštuju minimalne uslove rada i da ne obustavljaju rad.

 Džombić: ŽRS da ispoštuje minimum rada Izvor: MONDO

"Svjesni smo koliki je značaj ovog preduzeća i ovakvih vrsta javnih usluga, ali smo svjesni i problema koji su nagomilani u tom preduzeću", rekao je novinarima Džombić, nakon sjednice Vlade RS.

Premijer Srpske je za utorak, 15. februar, najavio sastanak sa predstavnicima "Željeznica RS" i štrajkačkog odbora kako bi se definisalo na koji način će biti sanirane posljedice i štete koje su trenutno nastupile u tom preduzeću.

"Želimo da odgovorno utvrdimo kako će `Željeznice RS` funkcionisati u narednom periodu i kako mogu pozitivno poslovati", dodao je Džombić.

Premijer Srpske podvukao je da postoje informacije da u "Željeznicama RS" ima zaposlenih lica koja po dva-tri mjeseca ne dolaze na posao i da se taj problem mora riješiti.

On je istakao da se svaki mjesec isplaćuje plata u "Željeznicama RS", sa zakašnjenjem od četiri mjeseca, koje je ostalo iz 2001. i 2002. godine, napomenuvši da u januaru ove godine rukovodstvo tog preduzeća nije moglo isplatiti 100-odstotni iznos septembarske plate.

"Prihod `Željeznica` u 2010. godini bio je 70 miliona KM, a grant Vlade RS u tom prihodu su 32 miliona KM. Teretni saobraćaj je ostvario prihod od 35 miliona KM, a putnički tri miliona KM. Ukupni rashodi su 90 miliona KM, a gubitak 20 miliona KM, dok su ukupni rashodi za plate 55 miliona KM", podsjetio je Džombić.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović naglasio je da je resorno ministarstvo primilo 23 zahtjeva za kompozicije.

"To su obaveze i ugovori koje je `Željeznica RS` preuzela i mora se naći načina kako da se to ispoštuje", rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da Vlada RS prema "Željeznicama RS" ima korektniji odnos nego što željeznice u okruženju imaju od svojih vlada.

"Tu prije svega mislim na finansijska izdvajanja u odnosu na prihod. Podržavamo zahtjeve radnika, ali ne i način kojim žele ostaviti prava", rekao je Čubrilović.

Štrajk željezničara u RS počeo je 7. februara, a zbog štrajka redukovan je broj teretnih vozova, prevozi se samo teret sa živom stokom i kvarljivom robom, a na prugama su bez zastoja putnički i međunarodni vozovi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE