• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Obračunati se sa kriminalom i korupcijom

Predsjednik RS zatražio od pravosudnih institucija u Srpskoj da krenu u snažan obračun sa kriminalom i korupcijom.

 Dodik: Obračunati se sa kriminalom i korupcijom Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik naglasio je da je borba protiv organizovanog kriminala važan faktor evropskih integracija i u tom smislu zatražio od svih pravosudnih institucija u Srpskoj da pokažu spremnost i snagu da se uđe u taj obračun.

U pismu, koje je predsjednik Republike uputio svim pravosudnim institucijama u RS, navodi se da u borbi protiv organizovanog kriminala ne smije biti povlaštenih, ni među zaduženim za provođenje zakona policijom, tužiocima i sudijama.

"Nažalost, dosadašnji rezultati Vašeg rada ne vide se dovoljno u javnosti, u kojoj postoji percepcija da u ovim institucijama postoje pojednici, čiji rad nije dovoljno profesionalan i savjestan. Zbog toga moramo učiniti sve da, uz Vašu pomoć, takve pojedince identifikujemo i zamijenimo onima koji će adekvatno odgovoriti na izazove sa kojima se suočavamo", navodi se u pismu.

U pismu se naglašava da borba protiv kriminala i korupcije mora biti prisutna na svim nivoima i u svim institucijama, ali da nikako ne smije da preraste u revanšizam bilo koje vrste, hajku, izvanpravno i izvanzakonsko djelovanje.

"Obračun protiv organizovanog kriminala i korupcije, iako permanentan, mora dobiti novu energiju, na svim nivoima, i u svim segmentima društva. Kao predsjednik Republike Srpske to od Vas očekujem, i biću Vam najvjerniji saveznik u zajedničkim nastojanjima da građanima Republike Srpske osiguramo prosperitet, sigurniji život, i ojačamo povjerenje u institucije sistema", istakao je Dodik.

Borba protiv kriminala i korupcije, istakao je predsjednik Dodik, mora biti stalan proces u kojem nema predaha.

"Takođe, od Vas očekujemo da predložite izmjene i jačanje zakonskih rješenja i mjere, koje će adekvatno sankcionisati krivična djela i poboljšati efikasnost institucija pravosuđa", navodi se u Dodikovom pismu objavljenom na sajtu predsjednika Republike.

Podsjetivši da prema Ustavu RS, član 69, predsjednik Republike predstavlja Republiku i izražava njeno državno jedinstvo, Dodik je naglasio da u potpunosti poštuje ustavno načelo podjele vlasti, bez želje i namjere da ovim putem utiče na aktivnosti i odluke predstavnika sudske vlasti, ali želi da, kao predsjednik Republike, skrene pažnju na nekoliko činjenica.

"U proteklih pet godina uspjeli smo da stabilizujemo Republiku Srpsku i odbranimo slovo Dejtonskog sporazuma. Republika Srpska stabilizovana je ekonomski i politički, neki veliki projekti su započeti, a neki od njih uspješno okončani. Važan faktor za dalje jačanje Republike Srpske, njenog prosperiteta, razvoja i evropskog puta, je podizanje privrede i privlačenje investicija s jedne, i borba za pravnu državu, tačnije borba protiv kriminala i korupcije, s druge strane", ističe se u pismu predsjednika Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je Vlada RS krajem 2008. godine usvojila Strategiju borbe protiv kriminala i korupcije, na osnovu koje su sve institucije bile dužne da utvrde akcioni plan za tu borbu. "Podsjećam da su svi zakonski preduslovi za djelovanje organa, zaduženih za sprovođenje zakona, davno ispunjeni, da su davno formirani Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i Jedinica za posebne istrage pri MUP-u RS", navodi se u pismu predsjednika Republike.

Dodik je naglasio da je Narodna skupština RS donijela i Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnih djela, a pri MUP-u RS radi Jedinica za finansijske istrage i Agencija za oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

"Ovim su zakonske obaveze Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske izvršene, ali ne i obaveze policije, tužilaca, sudija, inspektora, čiji je zadatak da zakone primjene u praksi i pokažu odlučnost u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala, koji može da destabilizuje i urušava RS", poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Pismo, koje je predsjednik Republike uputio juče, dostavljeno je Ministarstvu pravde i Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE