• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasnici zemlje u RS osmanlije, NDH, kralj…

Gotovo trećini zemljišta u Srpskoj se pri sudovima kao "vlasnici" vode Otomansko carstvo, Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, NDH..

 Vlasnici zemlje u RS osmanlije, NDH, kralj… Izvor: MONDO

Dio tog zemljišta formalno nema vlasnika, procjene su Republičke uprave za imovinsko pravne poslove.

Dio pomenutog zemljišta ima upisane vlasnike, ali se podaci ne poklapaju u katastru koji se vode pri ovoj upravi, što znači da je pravo vlasništvo nedefinisano ili nejasno, pišu "Nezavisne novine".

U RS postoji 70 odsto nekretnina sa sumnjivim vlasništvom i trebaće najmanje sedam godina da se podaci iz katastra i gruntovnica uvrste u jedinstvenu bazu,procjenjuje Vanja Pucar iz Geodetske uprave.

Pucar, koji je radio nacrt nedavno usvojenog Zakona o katastru RS, je rekao da je Republička uprava za imovinsko-pravne poslove dobila zakonski osnov da izvrši uvid u pravo stanje, poredeći podatke iz zemljišno-knjižnih kancelarija i katastra koji se nalazi pri Upravi.

Prema njegovim riječima, postoji šest evidencija na osnovi kojih će biti vršeno dokazivanje titulara.

On je pojasnio da će biti formirana prvostepena komisija koju će činiti pravnik, geodeta i osoba koja živi u naselju gdje se utvrđuje vlasništvo nad zemljom.

"Kada komisija završi posao, može biti uložena žalba drugostepenom organu pri Upravi, čime je završen upravni postupak. Ali nezadovoljna osoba može da podnese tužbu nadležnom okružnom sudu, tako da nema govora da bi neko mogao ostati bez svog zemljišta ili da bi se neko mogao upisati kao vlasnik, a da na to nema pravo", naveo je Pucar.

Prema evidenciji banjalučkog Osnovnog suda, u Banjaluci veliki dio objekata nema vlasnika, kao na primjer zgrada i okolni objekti oko "Tržnice", uključujući i dvorište Doma solidarnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE