• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija ne može da bude ministar

Pozicija ministra inostranih poslova BiH prema načelu ravnopravnosti i rotacije mora da pripadne Srbima, a ne lideru SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, saglasni su u SNSD-u, SDS-u, DNS-u i PDP-u.

 Lagumdžija ne može da bude ministar Izvor: MONDO

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić podvukla je da pozicija ministra inostranih poslova BiH pripada Srbima.

"Prema principu rotacije, Bošnjaci u narednih osam godina nemaju pravo na poziciju ministra inostranih poslova BiH. Srpski poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH nikada neće podržati da Lagumdžija bude ministar inostranih poslova BiH", rekla je Majkićeva Srni.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić istakao je da političke stranke iz Republike Srpske neće odustati od principa rotacije.

"Prema tom principu, mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH pripada Hrvatima, a mjesto ministra inostranih poslova BiH Srbima", rekao je Bosić Srni.

Prema njegovim riječima, do sada uopšte nije razgovarano o podjeli ministarskih mjesta na nivou BiH.

"Još uvijek nije riješen osnovni politički sukob bošnjačkih stranaka i dva HDZ-a u Federaciji BiH. Tek kada bude jasno da mogu razriješiti tu krizu, otvoriće se razgovori oko pojedinačnih pozicija na nivou BiH", dodao je Bosić.

Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH Petar Kunić napomenuo je da bi bilo neuobičajno da ministar inostranih poslova BiH ponovo bude Bošnjak.

"To nije u skladu sa principima federalnih država, jer se u takvim državama poštuje princip rotacije", pojasnio je Kunić.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić naglasio je da pozicija ministra inostranih poslova BiH u svakom slučaju pripada Srbima.

"Postojala je 2006. godine varijanta da Hrvati dobiju tu poziciju, ali oni su se svjesno toga odrekli. Tu poziciju su tada prihvatili Bošnjaci i sasvim je logično da sada pripadne Srbima", rekao je Ivanić Srni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE