• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federalna televizija u rukama SDP-a

Komunikolog Drago Martinović analizom sadržaja Dnevnika 2 FTV-a dokazao da se ova medijska kuća nalazi u rukama SDP-a

 Federalna televizija u rukama SDP-a Izvor: MONDO

Komunikolog iz BiH Drago Martinović tvrdi da je analizom sadržaja Dnevnika 2 Federalne televizije dokazao da se ova medijska kuća nalazi u rukama SDP i stranaka okupljenih oko njihove platforme za formiranje vlasti u Federaciji.

U centralnim vijestima Federalne televizije od 28. januara do 3. februara ove godine emitovano je osam vijesti iz kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom, što je oko sedam odsto objavljenih informacija u tom periodu, pokazala je analiza koju je Martinović predstavio na međunarodnom naučnom skupu „Hrvati u BiH danas“ koji je održan u Banjaluci.

Ovaj magistar koji se bavi odnosima sa javnošću je zaključio da je većina emitovanih vijesti bila iz Sarajeva, precizirajući da su u cijeloj nedjelji sa većinskih hrvatskih prostora emitovane tri vijesti o formiranju vlasti u kantonima, jedna o katastrofalnom stanju u kantonu, jedna o posjeti turskog šefa diplomatije i tri vijesti o imenovanju predsjednika uprave Hrvatskog telekoma u Mostaru.

Analizom Dnevnika 2 FTV je utvrđeno da je u posmatranom periodu 17 vijesti o SDP i strankama okupljenim oko njihove platforme imalo izrazito afirmativan ton, dok nije objavljena ni jedna afirmativna vijest u kojoj se pojavljuju HDZ i HDZ 1990.

Martinović navodi i primjere u kojima voditelj centralnog dnevnika namaće stavove gledaocima.

U svom naučnom radu autor zaključuje da u BiH treba formirati javni televizijski servisa sa tri emitera čije bi sjedište bilo u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

Prema mišljenju Martinovića, za BiH bi u praksi bio najpovoljniji belgijski model sa tri potpuno odvojena i nezavisna javna radiotelevizijska servisa.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE