• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gardijan: SAD odlučne da vrate BiH sa "ivice litice"

Autor Siniša Stanić

U trenutku kada se Narodna Skupština Republike Srpske priprema za današnje glasanje o vraćanju nadležnosti Srpske, američki zvaničnici planiraju diplomatsku ofanzivu u Bosni i Hercegovini, piše danas britanski list "Gardijan".

 Gardijan: SAD odlučne da vrate BiH sa "ivice litice" Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

U intervjuu za taj list, Derek Šolet, visoki sjavetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, poručuje da su SAD odlučne u tome da povrate Bosnu i Hercegovinu sa "ivice litice" usred "secesionističkih pretnji srpskih nacionalista", a da su "sankcije među opcijama koje razmatraju".

"Zaista smo pokušali da ubrzamo neke od naših diplomatskih napora kako bismo pokušali da vratimo BiH sa ivice litice", rekao je Šolet za "Gardijan" uoči današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Možda će vas zanimati

Podsjeća da je prošlo skoro 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da su trenutno sve prisutniji glasovi koji govore o potencijalnom povratku u sukob ili velikoj krizi sa Bosnom i Hercegovinom.

"To nas duboko brine", izjavio je on.

Navodi i da je predao Blinkenovo pismo političkim liderima u BiH, naglašavajući da je mir u BiH prioritet za američku administraciju.

"Ovo je pitanje sa kojim mnogi ljudi u ovoj administraciji, od predsjednika Bajdena pa naniže, imaju dugu vezu i imaju lično veoma snažna osjećanja", izjavio je Šolet.

Druga tema Blinkenovog pisma je, prema njegovim riječima, bila pretnja sankcijama političkim liderima, koji, kako tvrdi, navodno prijete postdejtonskom miru.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, glavna meta te prijetnje, izjavio je da ga je lično briga za sankcije, ali Šolet vjeruje da one ipak mogu imati uticaja.

"Mislim da smo vidjeli neke dokaze da poluga koju imamo, a koja uključuje politike poput sankcija, može biti efikasna i da može pokušati da preoblikuje ponašanje", rekao je visoki savjetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Što se tiče mogućnosti jačanja međunarodnog vojnog prisustva u BiH, u kojoj je, kako navodi "Gardijan", trenutno samo nekoliko stotina vojnika EU, Šolet je rekao da ne želi da "unapred govori o našim razgovorima", ali je dodao "istražujemo sve opcije".

(Tanjug, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

SAD

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Svašta će se ovdje još dešavati a prve reakcije će uslediti posle današnje sjednice parlamenta RS ako se povuku prenesene nadležnosti sa BiH.

Ništa od toga

Neće nama niko određivati kako ćemo živjeti, narodna volja izražena demokratski i oni nam ništa ne mogu, ne mogu nas gaziti tenkovima, mi hoćemo svoje nadležnosti i vječiti mir, a oni hoće na silu zajednicu i da potpaljuju sukob kad im se ćefne, i da budemo blokirani i jadni uvijek. Ničim nas više ne mogu ucijeniti, pare ćemo uzimati od Kineza za infrastrukturu. Ćao, prošlo je i vaše nekadašnja supersilo. Bavite se svojim dvorištem. Živjela RS, živjela Federacija!

Marko

Bez velike filozofije niti oni mogu zavrnuti kredite MMF jer preko njih vrše politički uticaj i ubiraju velike kamate, niti je ovo 92 da se njih pita

MONDO REPORTAŽE