• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati traže novu organizaciju BiH

U Mostaru počelo Zasjedanje hrvatskog narodnog Sabora. Učesnici Sabora u predloženoj rezoluciji traže novu upravno-teritorijalnu organizaciju BiH.

 Hrvati traže novu organizaciju BiH Izvor: MONDO

Hrvatski narodni sabor u predloženoj rezoluciji navodi da samo temeljita reforma Ustava BiH, koja bi obezbijedila potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju sa više federalnih jedinica, od kojih bi najmanje jedna bila sa hrvatskom većinom, može da obezbijedi stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, javlja izvještač Srne.

U dokumentu se osuđuje i odbacuje gaženje izborne volje hrvatskog naroda u BiH na posljednjim izborima, na kojima je po drugi put zaredom većinskim bošnjačkim glasovima onemogućen izbor legitimnog hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH.

U rezoluciji se navodi da je nedopustivo, štetno i razarajuće za položaj hrvatskog naroda i sveukupne međuetničke odnose u BiH, a posebno u Federaciji, djelovanje grupe stranaka u FBiH koje su pokušajem dokidanja Doma naroda Parlamenta Federacije, kao ustavne institucije za zaštitu vitalnih interesa konstitutivnih naroda, dovele do uspostavljanja neustavne, nezakonite i za hrvatske narod neprihvatljive vlasti u FBiH.

"Hrvatska izborna i politička volja je na taj način zanemarena i na kraju poništena, što je dovelo do uspostavljanja nezakonite, neustavne i hrvatskom narodu neprihvatljive vlasti u FBiH", navodi se u prijedlogu rezolucije.

U dokumentu se ističe da je štetno suspendovanje ustavnih i zakonitih organa za provođenje slobodnih i demokratskih izbora u BiH, čime je načinjena nenadoknadiva šteta po razvoj demokratskih odnosa, doveden u pitanje ustavni poredak i funkcionisanje pravne države.

"Pozivamo sve političke subjekte u BiH na vraćanje u ustavne zakonske okvire te puno poštivanje većinskog izbornog legitimiteta unutar sva tri konstitutivna naroda. One političke subjekte i pojedince koji su volju svog naroda zanemarili i zatrli, a imaju ambicija i pretenzija da predstavljaju hrvatski narod u BiH, posebno i od srca pozivamo na pokajanje, povratak u okrilje svog naroda te jedinstvo i zajedništvo dok svom narodu nisu načinili još veću, nenadoknadivu štetu", navodi se u predloženoj rezoluciji.

HNS smatra da je na poseban način odgovoran dio institucija međunarodne zajednice u BiH, koje su nepravednim i pristranim djelovanjem jedan od uzroka postojeće demokratske, moralne i ustavno-pravne krize u BiH.

U rezoluciji se apeluje na predstavnike međunarodne zajednice da zauzmu nepristrasan i pravedan odnos prema svim narodima u BiH i da svoj autoritet i ovlaštenja iskoriste da proces odlučivanja vrate u ustavne i zakonite institucije, te na taj način omoguće poštivanje većinske izborne volje sva tri naroda.

HNS ističe da se svakodnevno nastavlja obespravljivanje hrvatskog naroda.

"Zbog toga Hrvatski narodni sabor smatra da samo temeljita reforma Ustava koja bi obezbijedila potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju zasnovanu na više federalnih jedinica, od kojih bi najmanje jedna bila sa hrvatskom većinom, može da obezbijedi stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH", navodi se u prijedlogu rezolucije.

HNS smatra da su neophodne i ključne za život hrvatskog nacionalnog bića u BiH izmjene Izbornog zakona BiH kojima će se obezbijediti izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim nivoima vlasti u BiH.

U rezoluciji se navodi da Hrvatski narodni sabor izražava spremnost da na načelima pune ustavne i institucionalne ravnopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda i svim građanima u BiH gradi sigurnu, stabilnu, samoodrživu i evropski orijentisanu BiH.

U rezoluciji HNS obavezuje sve izabrane hrvatske zvaničnike i političke predstavnike na dosljedno poštivanje političke volje hrvatskog naroda BiH, uz puno provođenje dokumenata hrvatskog naroda.

Lider HDZ-a Dragan Čović izjavio je uoči početka zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru da je "ovakva dvoentitetska BiH neodrživa i neupravljiva i kao takva Hrvatima neprihvatljiva", javlja izvještač Srne.

On je najavio da će na Saboru ponuditi rješenje za BiH koja će biti uspješna i organizovana, u međunarodno priznatim granicama i na evropskom putu, u kojoj će svi biti ravnopravni.

Lider HDZ 1990 Božo Ljubić je najavio da će Sabor donijeti odluke kojim će se obezbijediti puna hrvatska ravnopravnost i samoodrživost BiH.

"Vjerujemo da će naša nastojanja dobiti širu podršku kod svih kojima je stalo do prosperitetne BiH u zajednici evropskih naroda", rekao je on.

Zasjedanje Sabora u organizaciji 10 stranaka koje predvode dva HDZ-a u BiH počelo je u podne u Hrvatskom domu gdje se okupilo 481 delegata, što je 76 odsto pozvanih.

Sjednicu prati 30 medijskih kuća sa 130 akreditovanih novinara.

U gradu nije primjetno pojačano prisustvo policije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE