• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Srbija odlučna da potpiše SSP

Srpska vlada je odlučna da potpiše sa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i nadamo se da je i EU spremna, izjavio je Jeremić.

 Jeremić: Srbija odlučna da potpiše SSP Izvor: MONDO

"Predsednik Tadić je jasan: želimo da Balkan i Srbija pristupe Uniji najbrže moguće. Balkan je slagalica i predsednički izbori su jedan deo slagalice kao što su to Kosovo, Makedonije ili Bosna", rekao je Jeremić.

Na pitanje da li će nezavisnost Kosova olakšati integraciju Srbije u EU, Jeremić je odgovorio: "Naš stav je isti kao stav Brisela: to su dva razlicita procesa, iako Kosovo čini deo konteksta."

"Kad kažemo da ne prihvatamo, i nećemo prihvatiti rešenje (nezavisnošt Kosova) koje ne proizilazi iz konsenzusa, ne branimo samo naš teritorijalni integritet. Branimo takođe jedno od osnovnih evropskih načela, a to je traženje konsenzusa. Srbija je spremna da razgovara, da pregovara i da nađe kompromis da se angažuje na definisanju stabilne budućnosti na Balkanu", istakao je Jeremić.

"Razumem da je potreban potpis 27 zemalja članica i čuo sam u Parizu sa zadovoljstvom da će Francuska učiniti sve što je u njenoj diplomatskoj moći da olakša konsenzus", dodao je on.

Šef srpske diplomatije je rekao da srpska vlada potpuno sarađuje sa Haškim sudom, da su do sada u Hag prebačena 42 optužena i da je ostalo veoma malo optuženih koji su u bekstvu.

Jeremić je rekao da je dan održavanja drugog kruga izbora, 3. februar, "istinski referendum o Evropi" i da "Srbi treba da kažu da li žele da nastave putem evropske integracije".

Ministar Jeremić je naglasio potrebu da najveći međunarodni akteri više ulože da bi se našlo rešenje koje svima odgovara.

Na pitanje da li je potpisivanje u petak energetskog sporazuma sa Rusijom znak politike koja predstavlja alternativu približavanju EU, Jeremić je istakao da je "Rusija dugogodišnji saveznik Srbije u suštinskim pitanjima kao što su odbrana našeg teritorijalnog interiteta".

"Ona je za nas takođe ključni ekonomski partner kao i za EU. Taj sporazum će obezbediti dugoročno energetsku bezbednost na Balkanu. Naš cilj je da se pridružimo EU. Ove dve stvari nisu nespojive", naglasio je Jeremić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE