• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci protiv Komisije o referendumu

Potpredsjednik skupštine RS Ramiz Salkić izjavio je da će učestvovati u radu Komisije za izbor i imenovanja, ali da će biti protiv formiranja komisije za provođenje referenduma.

 Bošnjaci protiv Komisije o referendumu Izvor: MONDO

"Klub SDA-SDP u Narodnoj skupštini RS nikoga neće predložiti u komisiju za provođenje referenduma. Vjerujemo da u RS neće biti najavljenog referenduma", rekao je Salkić novinarima.

On smatra da je Odluka o referendumu diskriminišuća prema određenim kategorijama stanovništva RS, odnosno izbjeglim i raseljenim licima.
"Građanima RS koji privremeno borave u inostranstvu ne daje se mogućnost glasanja na referendumu čime se želi smanjiti potrebni cenzus kako bi referendum bio važeći", dodao je Salkić.

Poslanik Demokratske partije /DP/ Dragan Čavić naglasio je da je Odluka o referendumu na zakonit način donesena u Narodnoj skupštini RS.
"Za nas je to legitimna Odluka Narodne skupštine RS iako smo bili uzdržani pri njenom izglasavanju. Referendum nije političko pitanje stranaka i nikoga nećemo pozivati da izlazi na njega niti da ga bojkotuje", rekao je Čavić.

On je napomenuo da bi eventualno intervenisanje visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u pogledu Odluke o referendumu proizvelo nove političke posljedice u BiH.
 Govoreći o sastanku u Karađorđevu članova Predsjedništva BiH, predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika Turske Abdulaha Gula, Čavić je rekao da dobra svaka namjera kojom se žele uspostaviti dobri odnosi u regionu.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica istakao je da neće biti iznenađenje ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stornira Odluku o referendumu u RS.
"Nije isključeno da SNSD neke stvari radi u dosluhu sa međunarodnom zajednicom. Očigledno je da pod tepih treba staviti sve one društvene i socijalne probleme i pokriti određene stvari pričom o referendumu", rekao je Govedarica.

Komentarišući sastanak u Karađorđevu, Govedarica je rekao da se radi o "nastavku istambulske deklaracije".               (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE