• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Od srede pregovori o ukidanju viza

U sredu, 30. januara, u Beogradu počinje prva runda pregovora o ukidanju šengenskih viza za građane Srbije.

 Đelić: Od srede pregovori o ukidanju viza Izvor: MONDO

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je dodao da potpuno ukidanje viza može da se očekuje krajem godine.

"Tehnička delegacija Evropske komisije stiže u Beograd 30. januara na prvu rundu pregovora", naveo je Đelić u autorskom tekstu u "Blicu" i naglasio: "To je šansa koju ne smemo i nećemo ispustiti. Ukinućemo šengenske vize do kraja ove godine".

On je dodao da "uz bolji život, približavanje Evropi mora iznad svega da vrati osećanje dostojanstva našim građanima" što se, prema njegovim rečima, ne može postići ukoliko srpski građani ne budu imali slobodu kretanja na celom evropskom kontinentu.

"Nikoga ne treba primoravati da voli Evropu ili da menja svoje mišljenje o tome šta ona predstavlja, ali mora postojati izbor o tome kako želimo da provedemo svoj život", istakao je Đelić.

Ukidanje viza i ratifikacija sporazuma o "otvorenom nebu" s Evropom biće snažni podsticaj da se veoma brzo otvore niskobudžetni letovi s pratećim jeftinijim aranžmanima, kazao je on.

Đelić je naveo da su priliv investicija, nova radna mesta i podizanje životnog standarda u svakom segmentu društva pratili svaku zemlju koja se priključila Evropskoj uniji i istakao da su u protekle dve decenije putovanja za naše građane predstavljala noćnu moru.

On je rekao da neprirodnu situaciju, u kojoj gotovo 13 odsto građana uopšte ima pasoše, a mnogo manji broj je imao prilike da putuje u zemlje EU, treba prihvatiti kao "činjenicu i posledicu devedesetih, a ne kao naš politički izbor".

Đelić ukazuje da pregovori o ukidanju viza nisu ničiji poklon pred drugi krug predsedničkih izbora, već rezultat značajnih reformi, podsetivši da su doneti novi zakoni koji su važni za Belu šengen listu: o putnim ispravama, azilu, državnoj granici, strancima i zaštiti ličnih podataka.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE