• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgođena sjednica Savjeta ministara zbog nacrta budžeta

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Sjednica Savjeta ministara danas je odgođena jer nije prihvaćeno da se Nacrt zakona o budžetu uvrsti u dnevni red, saznaje Srna u ovoj instituciji.

 Srn2022-7-28_1213935_0.jpg Izvor: Srna

Prema saznanjima Srne, svi ministri iz reda hrvatskog naroda glasali su protiv dnevnog reda, a, ukoliko nijedan ministar iz reda jednog konstitutivnog naroda, ne glasa za dnevni red, sjednica se odgađa.

"Na dnevni red sjednice nije postojala saglasnost da se uvrsti Nacrt zakona o budžetu i sredstva za isplatu plata koje je predložilo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara", rečeno je Srni u Savjetu ministara.

Iz Savjeta ministara ranije je saopšteno da je danas odgođeno održavanje 58. sjednice nakon što nije postignut konsenzus o predloženom dnevnom redu, te da će o novom terminu javnost će biti blagovremeno informisana.

Bevanda: Neophodno je da se budžeti donesu do kraja godine

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što danas nije bilo volje da se na dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH uvrsti Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu.

Bevanda, koji je i ministar finansija i trezora, naglasio je da je neophodno da se svi budžeti u BiH donose do kraja godine, te da je Ministarstvo koje predvodi završilo svoj dio posla i da predstoje neodložne obaveze koje se mogu završiti samo usvajanjem budžeta.

On ističe da je zabrinjavajuće to što Fiskalni savjet još nije usvojio Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022-2025. godine, iako je ranije Ministarstvo finansija i trezora dalo prijedog na izjašnjavanje, saopšteno je iz ovog ministarstva u Savjetu ministara.

"To je bio razlog što sam uz budžet predložio nekoliko tačaka koje bi otkočile mnoge procese i omogućile efikasno poslovanje Ministarstva finansija i trezora i neometano funkcioniranje institucija BiH, a posebno i obveza koje imamo prema zaposlenima nakon određenih zakonskih izmjena", naglasio je Bevanda.

On je objasnio da je upravo odbijanje članova Savjeta ministara da se budžet za iduću godinu uvrsti u dnevni red dovelo do toga da ministri iz reda Hrvata glasaju protiv ponuđenog dnevnog reda.

Ministar Bevanda očekuje da se ovaj proces pomjeri s mrtve tačke kako bi se neometano nastavilo finansijsko poslovanje institucija BiH koje imaju brojne zahtjeve.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE