• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija "na korak" do priznanja vozačke dozvole BiH

Autor Nikolina Damjanić

Vozačke dozvole stanovnika BiH nisu priznate u 12 evropskih država, a uskoro bi trebalo da uslijedi potpisivanje sporazuma sa Španijom na osnovu kojeg bi dokument o položenom ispitu na domaćim putevima važio i u toj najvećoj zemlji na Pirinejskom poluostrvu.

 Priznavanje vozačke dozvole BiH u Španiji Izvor: Shutterstock

Pored Španije, domaće vozačke dozvole nisu priznate ni u Albaniji, Grčkoj, Kipru, Malti, Holandiji, Norveškoj, Italiji, Irskoj, Sloveniji te Švedskoj i Švajcarskoj.

U informaciji koju je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH dostavilo Predstavničkom domu Parlamenta BiH navedeno je da je Predsjedništvo BiH prošle godine prihvatilo sporazum između BiH i Španije o obostranom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola te ovlastilo resornog ministra da stavi svoj potpis na taj dokument.

"Upućen je poziv drugoj strani za organizovanje potpisivanja sporazuma. Čekamo odgovor od njih", naveli su u tom ministarstvu.

Kada je riječ o sporazumima koji su u fazi usaglašavanja, nadležno ministarstvo na nivou BiH pregovora sa Albanijom i Italijom.

"Albanija je ranije otkazala pregovore u vezi sa usklađivanjem sporazuma. Ovo pitanje aktuelizovali smo i lani te im proslijedili nacrt dokumenta, ali još nismo dobili odgovor od albanske strane o tom pitanju", navode u Ministarstvu komunikacija i transporta.

Kada je riječ o Italiji, sa tom zemljom usaglašavanje sporazuma traje više od decenije, tačnije od 2012. godine. Naime, Predsjedništvo BiH je još 2016. godine prihvatilo sporazum o priznanju vozačkih dozvola i odredilo potpisnike, ali druga strana nije bila spremna za potpisivanje.

"Nakon toga Italija je 2020. godine predložila određene izmjene tabele ekvivalencije koja je prilog sporazuma i to na način da je za zamjenu “B” kategorije predviđeno posjedovanje potkategorije “A1”. Zatražili smo od njih da preispitaju svoj stav, ali odgovor nismo dobili iako smo urgirali više puta", naglašavaju u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

S njihove adrese inicirano je i zaključivanje bilateralnih sporazuma o uzajamnom priznanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Grčkom, Kiprom, Moldavijom, Maltom, Holandijom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švajcarskom.

"Procesi sa tim zemljama nisu započeti jer ne postoji spremnost drugih strana za otvaranje pregovora", podvukli su u resornom ministarstvu.

Takođe, od strane Slovenije obaviješteni su da je vozačku dozvolu potrebno zamijeniti u slučaju kada državljanin BiH ima dozvolu za boravak duže od godine u toj zemlji.

Banjalučanin Milorad M., koji već duže vrijeme živi u Italiji, navodi da se nadao kako će dvije zemlje potpisati sporazum te da neće trebati da polaže vozački ispit prema italijanskim pravilima.

"Međutim, to čekanje traje već nekoliko godina. Izgubio sam nadu da će BiH i Italija potpisati sporazum, pa sam počeo i da se spremam za polaganje vozačkog ispita u Italiji. Dobro bi došlo da taj dokument bude potpisan, ali očigledno da nema želje, volje i spremnosti da se pomogne državljanima BiH koji su u Italiji", rekao je “Glasu Srpske” Milorad M.

Njemačka

BiH je inicirala dopunu sporazuma koji je potpisan sa Njemačkom još 2015. godine i koji trenutno omogućava zamjenu vozačke dozvole kategorije “A”, “B” i potkategorije “A1”.

"Pokrenuta je inicijativa da se priznaju i ostale kategorije i potkategorije, ali još nismo dobili pozitivan odgovor od nadležnih iz Njemačke", navode u Ministarstvu komunikacija i transporta.

(Glas Srpske)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE