• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija vodeća u regionu: Ovo su NAJMOĆNIJE VOJNE SILE NA SVIJETU

Autor Uroš Matejić

Stranica Global Firepower svake godine objavljuje listu na kojoj su rangirane vojske 145 država svijeta. Na posljednjoj listi Sjedinjene Države zauzele su prvo mjesto, a slijede Rusija i Kina. Srbija je najbolje rangirana u regionu i zauzima 58. poziciju.

 Najmoćnije vojne sile na svijetu lista Izvor: MONDO/Stefan Stojanovć

Portal Global Firepower (GFP) objavio je novu listu najmoćnijih vojski. Konačna rang lista koristi više od 60 pojedinačnih faktora za određivanje ocjene na takozvanom Indeksu moći određene nacije. Do konačne ocjene dolazi se analizom brojnih kategorija - od vojne moći i finansija do logističkih sposobnosti i geografije.

Što je niži skor na Indeksu moći to je veća teoretska borbena sposobnost nacije - u obzir se uzimaju konvencionalna sredstva, nuklearne sposobnosti nacija nisu razmatrane.

"Naše oružje pokazuje pouzdanost i efikasnost. U isto vrijeme, toliko hvaljeno zapadno oružje pokazalo se daleko od savršenog. U to možete da se uvjerite na izložbi naoružanja zarobljenog u Ukrajini", hvalio se ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Portal Global Firepover, koji analizira armije svijeta, proglasio je rusku vojsku drugom po snazi u svijetu, odmah poslije američke.

Treće i četvrto mjesto drže, kao i prošle godine, Kina i Indija, a slijede Velika Britanija, dok su u prvih 10 još Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija.

Sve brojke o ruskoj snazi više ne važe

Međutim, analitičari naglašavaju da poslije godinu i po dana rata u Ukrajini više ne važe sve cifre o snazi ruske vojske. "I zalihe opreme, i operativne snage, i ljudstvo, i vojna industrija - sve se dijeli na predratno i posljeratno, pošto je rat u Ukrajini takav da potrošnja tehnike, zaliha i ljudstva nije viđena od Drugog svjetskog rata naovamo, uopšte globalno", kaže za RTL Igor Tabak, analitičar portala Obris.org, prenosi Danas.hr.

Izvor: RTL/screenshot

Što se regiona tiče, Srbija je na najvišem, 58. mjestu, 11 mjesta ispred Hrvatske, dok je Slovenija 86., Crna Gora 128., a BiH na samom dnu. Podaci Global Firepovera navode da Srbija ima više nego duplo više vojnika od Hrvatske, i aktivnih i rezervnih, ima tri puta više tenkova, otprilike isto toliko oklopnih transportera, Hrvatska ima samo više lovaca, pa čak i odbrambeni budžet Srbije je nešto veći.

Izvor: RTL/screenshot

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mige

Da skratimo priču Hrvstska je u NATOu i nema šta Srbija da se poredi jer bi to bio sukob sa NATO kojim i Rusija teško izlazi na kraj

MONDO REPORTAŽE