• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krađa kostiju iz masovne grobnice Srba

Nepoznate osobe pokušale su u dva navrata da oskrnave masovnu grobnicu u ozrenskom selu Lozna u federalnoj opštini Banovići.

 Krađa kostiju iz masovne grobnice Srba Izvor: MONDO

Nepoznati razbojnici pokušali su da odnesu posmrtne ostake boraca Vojske Republike Srpske i srpskih civila koji su tu sahranjeni u septembru 1995, tvrdi istražilac Operativnom timu RS za traženje nestalih lica Vlado Petrović-Čiča.

Petrović je rekao da su ga 15. maja, nekoliko dana nakon pronalaska grobnice, svjedoci obavijestili kako su nepoznate osobe pokušale da izmjeste grobnicu.

"Iste noći sam otišao na lice mjesta ge sam zatekao dvojicu počinilaca koji su sakupljali kosti da bi ih kasnije izmjestili i sakrili na drugoj lokaciji", objašnjava Petrović.

O ovom događaju obaviještena je policija u Banovićima, koja je potom ogradila grobnicu trakom.

Petrović kaže da je novi pokušaj krađe zabilježen 25. maja kada je jedan biciklista ukrao kosti.

"Osoba koja je ukrala kosti, a vozila je bicikl, nosila je u ruci i plastičnu kesu sa kostima. Sustigao sam ga automobilom i vratio u grobnicu dio skeletnih ostataka koji su bili ukradeni", priča Petrović i dodaje da ne zna koliko je do sada izmješteno kostiju iz grobnice u Lozni.

Pozivajući se na izjave svjedoka, Petrović navodi da u masovnoj grobnici u Lozni treba da bude 12 skeletnih ostataka srpskih boraca i civila.

Operativni tim pronašao je ovu grobnicu 6. maja i utvrdio da se u njoj nalaze posmrtni ostaci osoba za kojima se još traga.

Petrović je naveo da su o pronalasku grobnice istog dana obaviješteni Tužilaštvo BiH i Institut za nestala lica BiH kada im je upućen i poziv da hitno obave ekshumaciju.

"Tražili smo hitnu ekshumaciju, jer smo se plašili da će Bošnjaci izmjestiti ovu grobnicu", kaže Petrović uz konstataciju da ni poslije nekoliko mjeseci od pronalaska grobnice nadležni ništa nisu uradili na ekshumaciji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE