• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Davutoglu: Hitno institucionalno ojačati SEECP

Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu pozvao je na hitno institucionalno jačanje Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

 Davutoglu: Hitno institucionalno ojačati SEECP Izvor: MONDO

Davutoglu smatra da SEECP, koji je do sada bio samo "proces", mora imati više institucionalizovanu strukturu da bi bio održiv i efektivan, napominjući da trenutno UN nemaju nijedan interni balkanski mehanizam za konsultacije.

"Ovome se mora pristupiti hitno. Ima prostora da bude promovisan unutarbalkanski dijalog o određenim pitanjima, što bi olakšalo stvaranje zajedničke pozicije. Takav dijalog i mehanizam konsultacija bio bi plodonosan u NATO", naglašava Davutolu u autorskom tekstu za "Dnevni avaz".

Prema njegovom mišljenju, problem je i zastupanje u globalnim ekonomskim i finansijskim institucijama, posebno kada se region suočava sa negativnim implikacijama međunarodne finansijske krize.

On naglašava da u formulisanju pristupa regionalnoj saradnji na Balkanu treba poštovati sljedeće principe smjera: regionalno vlasništvo i uključivost, regionalna reintegracija, važnost uzimanja u obzir evropskih integracija i potreba da se razvije zajednički nastup i pozicija u regionalnim i globalnim organizacijama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE