• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučani i Sarajlije prodali sporni TNT

Firme "Pretis" i "Krajina Sport" prodale su 11 tona eksploziva TNT, pišu federalni mediji pozivajući se na pouzdan izvor iz Ministarstva odbrane BiH

 Banjalučani i Sarajlije prodali sporni TNT Izvor: MONDO

Oko 11 tona eksploziva TNT, za čiji je nestanak od Ministatrstva odbrane BiH istragu zatražio član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, prošle godine je prodalo preduzeće "Pretis" iz sarajevskog naselja Vogošća firmama "Vitezit" iz Viteza i "Krajina Sport" iz Banjaluke.

Današnji "Dnevni avaz" navodi, pozivajući se na pouzdan izvor iz Ministarstva odbrane BiH, da je prošle godine u procesu izdvajanje eksploziva u "Pretisu" uništeno 506 tona eksploziva, a da je ostalo 23 tone, od čega je prodato oko 11 tona, a ostatak vraćen Ministarstvu odbrane BiH.

U sporazumu Ministarstva odbrane BiH i "Pretisa" navodi se da su sirovine nastale procesom delaboracije predmet dalje prodaje, ali se ne definiše koje su to tačno sirovine.

Eksploziv je prodat u skladu sa ovim sporazumom i u vrijeme dok je direktor "Pretisa" bio Enver Alibegović.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane BiH tumačilo je sporazum na svoj način i procijenilo da su 23 tone eksploziva trebale da budu vraćene toj instituciji. Prodaja je na kraju obustavljena i ostatak eksploziva vraćen je Ministarstvu odbrane BiH.

Alibegović tvrdi da za svaki prodati gram postoji dokumentacija i da se u ugovoru sa Ministarstvom odbrane navodi da sva sirovina ostaje "Pretisu" i da je on može priodavati.

Kilogram TNT-a u to je vrijeme koštao jednu KM.

NATO štab u BiH zabrinut je zbog ozbiljnih pitanja koja je pokrenuo Radmanović.

"Uvjereni smo da je Ministarstvo odbrane BiH veoma ozbiljno shvatilo ova pitanja i da će provesti temeljitu i efikasnu istragu. Namjera nam je da veoma pomno pratimo navedenu istragu", ističu u NATO štabu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE