• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sorensen od danas predstavnik EU u BiH

Danski diplomata Peter Sorensen preuzeo je danas funkciju specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini

 Sorensen od danas predstavnik EU u BiH Izvor: MONDO

"Sorensenov mandat kao specijalnog predstavnika EU u Bosni danas počinje", izjavila je agenciji Frans pres portparolka Delegacije EU u Sarajevu Zora Stanić.

Sorensen je rekao da su u BiH neophodne određene promjene i da ono što će on raditi jeste pogled u budućnost, ne u prošlost.

"Dejton je stvar prošlosti. On je bio neophodan i bio je sporazum onih okolnosti. Ali, neke stvari su se promijenile, proteklo je vrijeme, čak i ljudi su se promijenili. Zato su neke promjene neophodne", rekao je Sorensen.

Kako saznaje Srna od evroparlamentarca koji je bio na sastanku, Sorensen je i ranije imao konsultacije sa članovima Evropskog parlamenta koji su proljetos bili u posjeti Sarajevu i Banjaluci i koji su ga upoznali o specifičnostima interesa tri naroda u BiH i stavu da u BiH ne može mnogo da se postigne prinudom.

Oni su prenijeli Sorensenu da ima pojedinaca, kako u Sarajevu, tako i u Banjaluci, koji mogu mirno i staloženo da objasne stavove koje zastupa njihova zajednica, te opisali nekoliko ličnosti koje bi mogle da figuriraju za najviše funkcije u državi.

Tako su Sorensenu iznijeli utisak da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "nije izvan prostora za dogovor i može da bude konstruktivan partner".

Visoka predstavnika EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton imenovala je u maju Sorensena na funkciju specijalnog predstavnika EU u BiH.

Analitičari očekuju od Sorensena da pomogne u formiranju vlasti u BiH pošto lokalni političari od opštih izbora 3. oktobra 2010. godine nisu uspjeli da formiraju Savjet ministara BiH.

Međunarodna krizna grupa ocijenila je u maju da je u Bosni "najveća kriza od završetka rata".

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE