• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su Arkanovci i "Beli orlovi" strijeljali

Svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću opisao kako su pripadnici Arkanove garde i "Beli orlovi" strijeljali 29 Muslimana kod Bratunca.

 Kako su Arkanovci i "Beli orlovi" strijeljali Izvor: MONDO

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, svjedok optužbe Suad Džafić opisao je danas kako su srpske paravojne snage u proljeće 1992. godine kod Bratunca strijeljale Muslimane što je on preživio.

Džafić je svjedočio da su 21. maja 1992. godine kod sela Nova Kasaba pripadnici dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića-Arkana i "Beli orlovi" koje je predvodila osoba zvana "Makedonac", ubili 29 Muslimana, a on i još dvojica su preživjeli.

Među ubijenima su, po riječima Džafića, bili njegov rođeni brat i mnogi drugi rođaci.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske optužen je, između ostalog, za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH, a tim krivičnim delima su, pored protjerivanja, obuhvaćena ubistva, nezakonito pritvaranje i mučenje.

Džafić je svjedočio da su ga, zajedno sa još 30 Muslimana iz sela Vitkovići, srpske paravojne snage autobusom odvezle iz policijske stanice u Bratuncu do Nove Kasabe.

Petoricu maloljetnika ostavili su u vlaseničkom pritvoru, a ostalima su, prije polaska, oduzeli novac i dokumenta, rekao je svjedok, precizirajući da je to naredio "Makedonac" za koga je čuo da je bio "iz Vukovarskog diverzantskog odreda" i da je prethodno ubijao pritvorene u osnovnoj školi u Bratuncu.

Među paravojnicima koji su pratili autobus, identifikovao je pripadnike Ražnatovićeve paravojske, "Bele orlove" i njegovog "komšiju" Peru Mitrovića.

Kada su stigli do Nove Kasabe, po riječima Džafića, "Makedonac" je Muslimanima naredio da, u grupama od po četiri-pet, izlaze na zadnja vrata autobusa.

"Kako su koji izlazili i kretali preko njive, odmah je pucano na njih... Ja sam bio u posljednjoj grupi, zajedno sa mojim bratom i rođacima... Galib je rekao: 'Vidite, idemo u smrt'. Ja htjedoh nešto da mu kažem, ali nisam mogao... Izašao sam, čuo naredbu da trčimo preko njiva, a onda sam osjetio neku toplinu i pao sam", ispričao je Džafić u sudnici.

Dok je ležao, čuo je "Peru i 'Makedonca' kako se prepiru, da nije trebalo to da čine tu, pored glavnog puta, a onda su krenuli da traže preživjele".

"Pored mene je ležao moj brat, bio je još živ. Kad su rekli: 'Jedan ti krklja tamo', ja sam zažmirio i zaćutao, mislio sam da će doći do mene. Međutim, došli su do mog brata i dotukli ga", rekao je Džafić.

Kada su počinioci otišli, svjedok je, kako je izjavio, uprkos bolovima i obilnom krvarenju ustao i pošao preko njiva.

"Primjetio sam još jednog živog, Ibrahima Muminovića, rekao mi je: 'Suade, ne mogu na noge, odsječene su mi noge', ali ja njemu nisam mogao ništa da kažem".

Džafić je rekao da je potom došao do muslimanskog sela gdje su ga prihvatili i pomogli mu.

Svjedok je izjavio i da je lokalna srpska teritorijalna odbrana 18. maja 1992. godine iselila Muslimane iz njegovog sela Vitkovići, rekavši im da "više ne mogu da žive tu".

Zajedno sa drugim muškarcima iz sela, Džafić je potom tri dana bio pritovren u policijskoj stanici u Bratuncu, gdje su ih srpski paravojnici tukli i zlostavljali na drugi način.

Na početku unakrsnog ispitivanja, optuženi Karadžić je svjedoku rekao da "saosjeća" s njim zbog patnji koje je preživio.

Karadžić koji se brani sam, ispitivao je Džafića o događajima koji su u maju 1992. godine doveli do odlaska Muslimana iz Vitkovića i Bratunca.

Svjedok je, sa druge strane, pozivao optuženog da ga pita "o onome što sam preživio".

Na sugestiju Karadžića da je, prema dokumentu MUP RS, policija pokušala da spriječi ubistvo Muslimana u Novoj Kasabi, Džafić je uzvratio da "nije primjetio nikakav takav pokušaj".

Prije Džafića, koji je 100. svjedok na suđenju Karadžiću, pretresno vijeće je saslušalo iskaz zaštićenog svjedoka optužbe KDŽ-603.

Svjedok je izjavio da je vidio kako srpske snage 2. juna 1992. godine u napadu na selo Drum kod Vlasenice ubijaju 10 tamošnjih Muslimana.

Sugerisao je da su žene i djeca odvedeni u logor Sušica i da su pušteni tek kad su potpisali izjave da će napustiti svoje domove i otići na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

KDŽ-603 je svjedočio da je preživio zahvaljujući pripadnici srpskih snaga Slavici Mitić koja ga je, zajedno sa još dvojicom muškaraca, poslala u autobus sa ženama i djecom.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je svjedoku predočio da je u ranijim izjavama izjavio da je Slavica Mitić ubila bar trojicu Muslimana u Drumovima.

Svjedok je, međutim, to negirao, ne dajući jasno objašnjenje.

Suđenje Karadžiću, optuženom i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, za artiljerijske napade na Sarajevo i uzimanje osoblja UN za taoce, nastavlja se sutra.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE