• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokirani računi računi 3.400 firmi

Broj preduzeća u BiH kojima su blokirani računi zbog kašnjenja otplate kredita, poreskih dugovanja ili dugova dobavljačima iz dana u dan se povećava.

 Blokirani računi računi 3.400 firmi  Izvor: MONDO

Prema podacima Centralne banke BiH trenutno je blokirano više od 30.000 računa firmi, što je za oko 6.000 više nego lane. Samo u Srpskoj, zbog neplaćanja poreza, Poreska uprava RS trenutno je “preuzela” račune 3.410 firmi.

Na tržištu RS zarobljeno je oko 3,8 milijardi KM, koliki je prema procjenama Privredne komore RS ukupni iznos nenaplaćenih potraživanja preduzeća. U taj dug spadaju potraživanja domaćih firmi jednih prema drugima, potraživanja od inokupaca i međusobna dugovanja povezanih pravnih lica. Domaće firme samo od kupaca u inostranstvu u 2010. godini potraživale su oko 364,5 miliona KM. Istovremeno, preduzeća u RS jedna drugima duguju ukupno 2,4 milijarde KM, a bankama dodatne dvije milijarde KM.

Poslodavci upozoravaju da blokada jedne firme sa sobom u dubiozu vuče na desetine drugih privrednika, čime se epidemija nelikvidnosti samo pospešuje, piše "EuroBlic".

"Ako je PU blokirala više od 3.000 firmi, u Federaciji je takvih duplo više, što znači da je država ojadila najmanje deset hiljada firmi. Ostali su blokirani zbog neplaćanja drugim firmama ili bankama. To je dokaz opšte nelikvidnosti i nedostatka zdravog novca na tržištu", objašnjava predsjednik Udruženja poslodavaca RS Ranko Milić.

On napominje da država privredu doživljava kao “kravu muzaru iz koje dok može izvlači, a kada ona padne, ide na klanje”. Međutim, blokada 30.000 firmi nije u interesu države, jer gubi poreskog obveznika, indirektno blokira sve njegove partnere, povećava broj nezaposlenih i smanjuje potrošnju.

S druge strane, poreznici su u pokretanju prinudne naplate - ekspresni. U RS u toku je 42.085 postupaka prinudne naplate za ukupan iznos poreskih dugovanja od 241,3 miliona KM. Od toga je u sedam mjeseci ove godine pokrenuto 15.787 postupaka zbog duga od 53,6 miliona KM, ali je naplaćeno „svega” 11,3 miliona KM.
Milić napominje da PU rado poseže za prinudnom naplatom, jer se tako dug uvećava za još oko deset odsto.

"Taj dodatni iznos iz perspektive poreskih službenika nije ništa, ali mi se ubijamo od posla da obezbijedimo zaradu od par procenata", kaže on.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE