• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teški metali u voću i povrću!?

Na pijacama u BiH prodaju voće i povrće koji sadrže opasne materije kao što su teški metali, jer gradske tržnice niko ne kontroliše, upozoravaju stručnjaci.

 Teški metali u voću i povrću!? Izvor: MONDO

Oni pojašnjavaju da velike količine voća i povrća na bh. pijace stižu iz industrijskih zona i sa njiva koje se nalaze kraj frekventnih saobraćajnica, gdje su prisutni brojni zagađivači.

Osim toga, kako pojašnjavaju stručnjaci, ne kontrolišu da li su te prehrambene namirnice tokom proizvodnje tretirane opasnim hemikalijama, pišu "Nezavisne novine".

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH, ne krije da se štetne materije "provlače" kroz voće i povrće jer, kako precizira, tu hranu, a koju prodaju na pijacama u našoj zemlji, niko ne kontroliše.

"Danas na pijacu može biti iznijeto voće i povrće koje nije prošlo nikakvu kontrolu, iako je vrlo značajno u ishrani, kako količiniski, tako i po kvalitetu. To znači da se kroz tu hranu 'provlači' svašta - od teških metala do pesticida i drugih štetnih materija", obrazaže Jeleč.

I Zoran Brkić, direktor Veterinarskog zavoda u Bijeljini, takođe ističe da su najpodložnije teškim metalima upravo namirnice biljnog porijekla.

"Preko njih ljudi u organizam unose ove metale, koji će vrlo rijetko izazvati akutno trovanje, ili vrlo rijetko, ali dugoročnom upotrebom mogu uticati na pojavu malignih oboljenja", opominje Brkić.

Upozorava da kada je riječ o malignitetima, u najznačajniju grupu teških metala spadaju olovo, živa, arsen, za koje je dokazano da su kancerogeni.

Na sve to Desimir Miljić, glavni zdravstveni inspektor RS, navodi da je u prvom polugodištu ove godine u spoljnotrgovinskom prometu prilikom uvoza uzeto 176 uzoraka voća i povrća za laboratorijsku analizu.

"U sedam slučajeva rezultati su bili neuredni, a razlog je najčešće bila mikrobiološka neispravnost", potvrio je Miljić.

Dejstvo teških metala iz voća i povrća sa toksinima iz vode i vazduha može oštetiti zdravlje ljudi.

Posebno su opasni:

Olovo - Kod veće koncentracije tog metala najugroženija su djeca, jer izaziva promjene na centralnom nervnom sistemu i digestivnom traktu.

Arsen - Veoma toksična materija, jer izaziva kancerogena i kardiovaskulana oboljenja.

Živa - Opasna za disajne organe, kožu, bubrege i centralni nervni sistem, a ima "sposobnost" da prolazi čak i kroz neoštećenu kožu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE